Мента – Peppermint

Мента – Peppermint

Мента – Peppermint, няма човек, който да я е пробвал и да не е отпушил всичките си чакри 

В нашият сайт тя може да бъде намерена в три разновидности:

Етерично масло от мента, което може да се дифузира, да се приеме вътрешно с паксула или да се нанесе топично, разредена с фракционирано кокосово масло. Можете да я разгледате и закупите ТУК.

Мента в удобен рол-он, деликатно разредена с фракциониран кокос. Удобна и готова за директно нанасяне в проблемните зони. За подробности кликнете ТУК.

Перлички мента– малки и удобни, необходими във всяка чанта, винаги там, лесни за преглъщане с бързо действие. За повече информация, кликнете ТУК.

Когато говорим за употреба на етерично масло от мента, ние не говорим за ментови бонбони, дъвки или други. Наистина, това е доста очарователно – по някакъв тъжен начин – мента толкова често се свързва със сладки лакомства, но не и с дълбоките ползи за здравето. Освен лавандулата, етеричното масло от мента може да бъде доста разнообразно измежду етеричните масла. И все пак сме го ограничили до Дядо Коледа и паста за зъби!

ИСТОРИЯ И СЪСТАВ НА Ментата

Мента (Mentha x peperita) е хибридна комбинация от два вида мента. Надземните части – цветя и листа – се събират за производство на етерично масло, което се извършва чрез дестилация на пара.

Обикновено етеричното масло от мента се използва за предотвратяване на гаденето и спазмолитично (спомага за предотвратяване на повръщане, както и на всякакви други тежки стомашно-чревни контракции).

Исторически, ментата датира от времето като едно от най-старите лекарствени билки, използвани в Европа, древно лекарство както за китайската, така и за японската култура, и египетска медицина датираща от 1000 г. Пр.Хр.. Когато в гръцката митология Плутон преследва нимфата Мента, той я превръща в билка, така че поколенията, които ще дойдат, ще се радват на нея точно както и той.

ГАДЕНЕ

Например, при 1/3 от хирургичните пациенти се появява следоперативно гадене. През 2012 г. университетът „Клейтън“ угласи тестовете за ефекта от етерично масло от мента върху тези неприятни странични ефекти. Дифузия на мента или вдишване от бутилката облекчават значително този проблем.

СИНДРОМ НА РАЗДРАЗНЕНИТЕ ЧЕРВА

Използването на етерични масла понякога се подценява, когато се ограничава до конотациите на „ароматерапията“. Вътрешните приложения също са от значение. Една капка, смесена с една чаена лъжичка кокосово масло, втрита в стомаха или погълната с лъжица мед (важи само за етеричните масла, обозначени като годни за вътрешен прием), може да успокои разстроен стомах или стомашно разстройство. Тази забележителна способност обхваща синдрома на раздразненото черво, въпреки че това лечение обикновено изисква използването на мента, приета с капсула.

Редица проучвания, обхващащи повече от седемстотин пациенти установява следното – приемането на етерично масло от мента в капсули се отразява много по-добре от плацебо, когато става въпрос за контрол на болката и симптомите. В заключение:

„Етеричното масло от мента е безопасно и ефективно краткосрочно лечение.“

ПРОТИВ НАСЕКОМИ

Едно от любимите ми предимства на етерично масло от мента е репелент против буболечки.

Намалява болката по естествен начин – За естествен мускулен релаксант или облекчаване на болката, етеричното масло от мента е едно от най-добрите. Опитайте да го използвате върху болки в гърба, зъбобол или при напрежение.

Чисти синусиДифузираното или инхалирано (!!!с инхалер!!!, не се допуска иналиране с инхалатор) етерично масло от мента обикновено изчиства синусите и незабавно успокоява възпаленото гърло. Като антитусивен ефект, резултатите могат да бъдат дълготрайни и полезни, когато сте с настинка или грип, страдате от кашлица или се борите с бронхит, астма или синузит.

Облекчете болката в ставите – етерично масло от мента и маслото от лавандула работят добре заедно като охлаждащо, успокояващо противовъзпалително средство за болезнени стави.

Намаляне на внезапните изблици да хапнем нещо калорично – Намалете апетита, като дифузирате мента преди хранене. Алтернативно, нанесете капка или две върху синусите или гърдите, като разредите предварително с базово масло.

Енергизирайте се естествено – Ако денят вие етежък и имате нужда да се освежите, ментата е вашето масълце. Просто капнете една капка в дланите и вдишайте, като пазите очите.

Освежаващо измиване на косата – сложете необходимото количество шампоан в шепата си и добавете няколко капки етерично масло от мента, това ще събуди сетивата ви. Като бонус, антисептичните свойства на мента могат също да помогнат за предотвратяване или премахване на въшки и пърхот.

Облекчаване на кашлица – Мента може да спомогне за успокояване на постоянната кашлица. Опитайте да го използвате в дифузер или като част от домашна рецепта против кашлица.

Облекчете ADHD – Капка мента върху яката на ризата или нанесена по гръбнакът или по вратът ви може да помогне за подобряване на концентрацията и бдителността, когато е необходимо да се фокусирате.

Успокойте сърбежаохлаждащата мента и успокояващата лавандула се комбинират отново, за да успокоят сърбежа от ухапвания от буболечки или слънчеви изгаряния.

Кърлежи – Капнете мента върху кърлежът и той ще излезе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *