Известно със способността си да почиства зъбите и венците, етеричното масло от карамфил също е стимулиращо и енергизиращо масло, което има топъл, дървесен аромат.
Растителна част: пъпка
Метод на извличане: парна дестилация
Описание на аромата: много пикантен, топъл,
дървесен, с лека нотка на кожа
Основни химически компоненти: евгенол
Ползите и употребите на карамфила датират от
времената на древен Китай и Индия, както и други части
на света. Етеричното масло от карамфил идва от
неразтворените пъпки на цветчетата на вечно зеленото
дърво. Пъпките на карамфила съдържат значително
количество евгенол, активен химичен компонент, който
дава на етеричното масло ободряващия му мирис и
много от ползите. През годините карамфилът се е
използвал при приготвянето на дъвка,
продукти за устната хигиена, сладкиши, поради своят вкус и способност да почистват
устата. Като подправка за готвене, карамфилът добавя
пикантен вкус към всякакви ястия или десерти.
• Поради своите топли, пикантни характеристики,
етеричното масло от карамфил представлява
идеалната добавка към любимите ви есенни или
празнични рецепти.
• Преди да си измиете зъбите, сложете една капка масло
от карамфил в 125 ml вода и се жабуркайте
• Сложете капка карамфил върху четката си за зъби
преди да сложите пастата, за да имате чисти зъби и
свеж дъх.
Вътрешно: разредете една капка в 125 ml течност.
Локална употреба: за масаж, смесете 5 капки в 10 ml
базово масло. За вана, смесете 5 капки с 5 ml базово
масло. За парфюм смесете 1 капка с 10 капки базово
масло.
Дифузия: Използвайте една до две капки в дифузера по ваш избор.
Използвайте само разредено. Не взимайте повече от
една капка на ден. Дръжте далеч от деца. Пазете си очите
и лигавиците.
БЕЗОПАСНОСТ ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА
Нека бъдем внимателни и отговорни към здравето си! Винаги се допитвайте до вашия лекар или медицинско лице щом се отнася за вашето здраве, особено ако сте бременна, кърмите или имате други сериозни заболявания!