ЕТЕРИЧНОTO МАСЛО OT ТАМЯН

ЕТЕРИЧНОTO МАСЛО OT ТАМЯН

Етеричното масло от тамян, известно още като “Кралят на маслата”, е в центъра на вниманието поради своите многобройни ползи и широко приложение. Неговите противовъзпалителни и антиракови свойства, както и положителното въздействие върху хормоналния баланс и имунната система, го правят ценен ресурс в ароматерапията и природната медицина.

Как се добива етеричното масло от тамян?

Това масло се извлича от дървесната смола на тамяновото дърво чрез метода на парна дестилация – един от най-ефективните и нежни методи за получаване на етерични масла.

Как се използва?

Използва се в ароматерапията, козметиката и за медицински цели благодарение на своите антисептични, противовъзпалителни и успокояващи свойства. Той се цени за своя способност да подпомага дихателната система, да подобрява настроението и да стимулира имунната система. Освен това, той може да се използва за подпомагане на заздравяването на кожата, намаляване на белезите и борба със стареенето на кожата. Етеричното масло от тамян се добавя и в различни козметични продукти за неговите подмладяващи и възстановяващи свойства.

Етеричното масло от тамян може да се използва по различни начини: вътрешно, топично и чрез дифузия. Ето няколко идеи за употребата му:

 • Локално приложение: При нанасяне върху кожата, тамянът допринася за намаляване на бръчките и кожните несъвършенства. Той стимулира регенерацията на клетките, което ускорява заздравяването на рани.

 • Ароматерапия: Използван в дифузер, тамянът освежава въздуха и създава спокойна атмосфера, облекчавайки стреса и безпокойството. Подходящ е за употреба в домашни условия, офиси и медитативни пространства.

 • В борбата с болката и възпалението: Тамянът се използва традиционно за облекчаване на болки в мускулите, стомашно-чревен дискомфорт и артритни болки.

 • Като домашен почистващ препарат: Смесен със сода за хляб и лимоново масло, тамянът може да се използва като ефективен и естествен почистващ агент.

-5%
153,10 лв. 145,45 лв.
-20%

doTERRA Етерични масла

doTERRA Тамян Frankincense 15 мл.

234,00 лв. 187,20 лв.
-5%
Изчерпан
138,00 лв. 131,10 лв.

Етеричното масло от тамян е с дълга история и богато културно наследство, което добавя още повече интерес към неговите многобройни ползи. Ето няколко факта, които може да намерите за вълнуващи:

 1. Историческо значение: Тамянът е бил ценен още от древността, използван в религиозни ритуали, погребения и като част от балсамирането в Египет. Считан е за символ на святост и чистота, а според библейските текстове е бил един от даровете, поднесени на новородения Исус от тримата мъдри мъже.

 2. Произход и добив: Етеричното масло се извлича чрез парна дестилация на смолата от дърветата Boswellia, които растат в части на Африка и Близкия Изток. Процесът на събиране на смолата е трудоемък и изисква внимателно прорезване на кората на дърветата, за да се събере ценната смола.

 3. Подпомагане на медитацията: Благодарение на своите успокояващи и медитативни свойства, тамянът често се използва за подобряване на духовните практики. Смята се, че ароматът му помага за постигане на по-дълбока медитация, като насърчава дълбокото дишане и премахва негативните емоции.

 4. Козметична употреба: В допълнение към антисептичните и противовъзпалителни свойства, тамянът е известен със своите антиоксидантни ефекти, които могат да помогнат в борбата с признаците на стареене. Редовната употреба може да подобри еластичността на кожата, да намали появата на бръчки и да стимулира регенерацията на клетките.

 5. Терапевтични ползи: Изследвания показват, че етеричното масло от тамян може да има положително въздействие върху някои медицински състояния, включително намаляване на симптомите на артрит, подобряване на здравето на устната кухина и потенциално помагане при някои видове рак.

 6. Ароматерапевтично приложение: Когато се използва в ароматерапия, тамянът може да помогне за намаляване на стреса и тревожността, подобряване на настроението и насърчаване на почивката и релаксацията.

 7. Екологични опасения и устойчивост: С нарастващата популярност на етеричното масло от тамян се повишава и загрижеността за устойчивото му производство. Прекомерното събиране на смола може да застраши дърветата Boswellia, подчертавайки необходимостта от отговорно управление на ресурсите.

 8. Интеграция в дневни ритуали: Маслото може лесно да се интегрира в ежедневни ритуали за самогрижа, като добавяне към кремове за тяло, масла за масаж или като част от ритуала за къпане, предлагайки не само физически, но и психически ползи.

Тези факти подчертават многостранността и дълбочината на етеричното масло от тамян, като предлагат възможности за изследване както в личната грижа, така и в по-широкия контекст на здравето и благополучието.

Не забравяйте, че етеричните масла трябва да се използват разумно и внимателно. Винаги се консултирайте със специалист, особено при вътрешна употреба или приложение върху чувствителна кожа.

Растителни масла

ALTEYA Витамин Е

27,00 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *