ЕТЕРИЧНОTO МАСЛО OT ТАМЯН

ЕТЕРИЧНОTO МАСЛО OT ТАМЯН

Етеричното масло от тамян е известно още като “Кралят на маслата” и е едно от най-популярните природни средства на пазара днес.

То е противовъзпалително и противо-раково средство, помага на хормоните и имунитета. Ползите от него са толкова многоборийни, че трудно ще бъдат обхванати в една статия. Учените започват да се интересуват от него все повече и да откриват нови и нови ползи за здраве ни.

КАК СЕ ДОБИВА?

Както повечето етерични масла, маслото от тамян се извлича от дървесната смола чрез парна дестилация.

КАК СЕ ИЗПОЛЗВА?

Тамянът на ДоТЕРРА е чист и би могъл да бъде ползван и по трите възможни начина, а именно вътрешно, топично и чрез дифузия.

Използвано локално и козметично, неговите стягащи и цитофилактични качества помагат да се намали появата на бръчки и кожни несъвършенства като обезцветяване например. Той стимулира растежа на нови клетки, като по този начин, когато се използва при нараняване, допринася за по-бързото заздравяване.

В ароматерапията, тамянът работи като отхрачващо средство за изчистване на носът, облекчава запушванията и насърчава лесното дишане. Сладкият, дървесен аромат успокява и подобрява настроението, като намалява чувството на стрес и безпокойство, като същевременно подобрява концентрацията и паметта.

Маслото е известно, с това че успокоява възпалената кожа, като намалява усещанията за зачервяване, подуване и сърбеж. Помага за дезинфекция и свиване на порите, като по този начин насърчава бързото заздравяване на наранявания и заличаване на белези. Използва се за облекчаване на метеоризма, стимулиране на растежа на нови кожни клетки и на кръвообращението.

Етеричното масло от тамян може да се ползва в дифузер и така да се вдишва поради неговият успокояващ, земен аромат, за който е известно, че подобрява настроението и се бори със стреса и безпокойството. Смята се, че в духовните практики ароматът на тамян укрепва както интуицията, така и духовната връзка. Няколко капки тамян, добавени към дифузер или смесени с вода в спрей са достатъчни, за да освежите въздуха и да елиминирате бактериите от него. Дифузиран в спалнята през нощта, той може да помогне за релаксираща атмосфера, която да ни предразположи към здрав сън.

След разреждане с базово масло, може да се нанесе върху кожата. В релаксираща вана могат да се добавят няколко капки от маслото за облекчаване на стреса. Чрез смесване на тамян с други етерични масла, той може да се използва в козметиката, за да направим естествени домашни серуми за лице против стареене. Смята се, че в шампоаните тонизиращото му свойство помага за укрепването на корените на косата.

Това антисептично масло може да бъде използвано като естествен домашен почистващ препарат и дезинфектант за премахване на вредните бактерии и за ароматизиране на всички стаи в дома. Когато се смеси със сода за хляб и етерично масло от лимон, тамянът придобива измиващо свойство. Можете да използвате спрей бутилка, в която да капнете тамян, мащерка и лимон и по този начин да почистите повърхностите в кухнята.

ПРЕДИСТОРИЯ

Интересното е, че тамянът винаги е бил търсен, а историята ни разказва много очарователни неща за това как древните култури са го използвали.

Аюрведичната медицина, на практика в продължение на векове, използва тамян при лечение на рани, женски хормонални проблеми, артрит, и за пречистване на въздуха. В много култури – включително сомалийска, етиопска, арабска, и индийска – тамянът е ползван ежедневно.

ТАМЯН – ПОЛЗИ И СВОЙСТВА

Тамян, както и всички растения и техните етерични масла, носят много различни молекули с различни приложения. Някои се открояват, какъвто е случаят с босвелиевата киселинина в тамяна.

Основните химически съставки на етеричното масло са Лимонен, Пинен, Борнеол, Фарнезол, Феландрен, Мирцен и други. Лимоненът демонстрира антиоксидантни, противовъзпалителни и противогъбични свойства. Смята се, че намалява чувството на безпокойство и стимулира имунната система. Известно е, че пиненът укрепва и ободрява дихателната система и се съобщава, че има диуретични свойства въз основа на емпирични доказателства. Борнеолът допринася за тонизиращи, антидепресивни, успокоителни и антиспазматични свойства. Farnesol е компонентът, който позволява на това масло да намали признаците на стареене чрез изглаждане на видимите бръчки и стимулиране на колагена.

Мощният му аромат може да бъде описан като дървесен, земен и пикантен с плодов нюанс. Смята се, че използван в ароматерапията, има успокояващ аромат укрепва и ободрява дихателната система.

Етеричното масло от тамян намалява чувството на безпокойство, стимулира имунната система и намалява признаците на стареене, наред с много други. Може да се използва козметично, медицински и за елиминиране на бактериите в нашето ежедневие.

Лечебните му свойства се използват при превенция на заболяванията, поради противовъзпалителните му свойства, както и защото модулира имунната система. По-добрата имунна система се дължи и на контролът върху възпаленията.

Ето защо това е най-силната естествена добавка за болка и премахване на възпаления.

“β-елементът е съединение, съдържащо се в растения като целина, мента, и много други, използвани в традиционната медицина. Въпреки че чистата форма не се използва като хранителна добавка, някои раково болни пациенти, използват билки с високо съдъежание на β-елементът за лечение.

ИМУННА СИСТЕМА

Имунната система е сложна и невероятна, взаимодейства с всяка система на тялото, за да се предотврати и да се бори с болестта. Един от първичните механизми на имунната система е притокът на бели кръвни клетки или лимфоцити, основният метод на защита, който тялото има.

Изучавайки начина, по който етеричното масло от тамян облагодетелства имунната система при тествани мишки, ние имаме идея за взаимодействието му с нашият имунитет.

– Производство на цитокини

– Забавена свръхчувствителност

– Повишени имуноглобини

– Подобрени Т-клетъчните взаимодействия

БОРБА С БОЛКАТА И ВЪЗПАЛЕНИЕТО

Красотата на имуномодулаторите е, че те могат да стимулират непродуктивната имунна система, която позволява на заболяването да се промъкне, докато междувременно успокоява прекалено продуктивната имунна система, която атакува себе си или доброкачествените възпаления, често ставащи болезнени, хронични и инвалидизиращи.

Чрез регулиране на възпалението, тамянът е мощен инструмент не само при остри заболявания, но и при хронични и автоимунни заболявания като болест на Крон, ревматоиден артрит, улцерозен колит, и бронхиална астма. Проблеми с теглото и други метаболитни проблеми са обвързани с възпаленията.

В много култури, традиционно се използва при болка в мускулите, стомашно-чревен дискомфорт, и артритни болки.

ПРОТИВОРАКОВ ЕФЕКТ

Ние знаем, че различните форми на тамян (етерични масла, екстракти, чиста смола, и т. н.) имат потенциал за борба с рака.

Изследвания продължават да показват, противораков ефект върху пикочния мехур, гърдите и кожата.

За тези, които са добавили тамян за борба с ракът, ползите могат да надхвърлят анти-туморните ефекти. Конвенционалното лечение все още е наложително, но може да бъде по-болезнено и трудно от симптомите на самият рак.

Ясно е, че потенциал има. Да добавите към ежедневните си навици тамян, значи да се възползвате от многобройните ползи за здравето и имунитета си, за превенция и подпомагане на тялото при труднорешими проблеми. Това са едни от основните помощници, при борба с раковите заболявания.

Ако желаете да го закупите кликнете ТУК.

Ако желаете да закупите тамян във форма готова за топично нанасяне, кликнете ТУК.

Ако имате нужда от дифузер, подходящ за етерични масла с гарантираното качество на ДоТЕРРА, кликнете ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *