ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ МАЩЕРКА: АНТИБАКТЕРИАЛНО, ПОВИШАВАЩО ИМУНИТЕТА И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ!

ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ МАЩЕРКА: АНТИБАКТЕРИАЛНО, ПОВИШАВАЩО ИМУНИТЕТА И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ!

Многогодишно растение, което може да расте като храст или като пълзящо растение по горските поляни, мащерката е почвена покривка, хранителен елемент за почвата и „жив мулч“. Наистина употребата на етерично масло от мащерка е подобна на ботаническото му присъствие: тя винаги е там, здрава и без много шум, но постига важните за нас неща.

За да се възползваме от свойствата на етеричното масло от мащерка, листата и цветът на градинската мащерка или  Thymus vulgaris (от които има много хемотипове) се дестилират на пара. Носещ името си поради силният си тревист аромат ( тимон – за опушване), или поради асоциацията си с храброст ( тумон – смелост), „корените“ на мащерката се проследяват до древна Гърция.

Етеричните масла от мащерка могат да включват различни хемотипове, един от най-популярните от които е с високо съдържание на компонент, наречен тимол.  Всъщност той се откроява като най-забележителната функция на мащерката, служеща при прочистване от микроби.

За пореден път присъствието на мащерка в ботаническия свят отразява това на царството на етеричните масла. Като растение расте по повърхността на земята, като предотвратява загубата на влага и защитава почвата и растенията около нея. Като етерично масло мащерката продължава своята защитна мисия, почиствайки повърхностите и въздуха около нея от вредни микроби и гъбични инвазии.

Растителният свят е пълен с тези чудеса! Когато изпълваме домовете си и живеем с естествени защитни вещества като мащерката, заедно с неговите подхранващи, лечебни и релаксиращи свойства, като билка или етерично масло, ние подобряваме животът си, както и помагаме на умът, тялото и духът си!

7 ПОЛЗИ ОТ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МАЩЕРКА

1.   ИМУНОСТИМУЛАНТ

Мащерката ни защитава като антимикробно средство, но и ни помага да реагираме на микробите, които срещаме. Всички говорим за здравето отвътре навън, но мащерката го олицетворява!

2.   АНТИДЕПРЕСАНТ

Един от начините, чрез които тимолът влияе, е чрез невротрансмитери, свързани с депресия. 

3.   ПРОТИВОРАКОВО

При различни тестове, върху ракови клетки, мащерката е едно от маслата участвали в теста и се откроява сред тълпата като масло с най-силна цитотоксична активност срещу три човешки туморни клетъчни линии. Макар че, тестовете не са окончателни, те дават голяма надежда в тази посока.

4. БАЛАНСИРАНЕ НА ХОРМОНИТЕ

Мащерката е в състояние да се държи като естроген попаднала в тялото. Между другото, това не е единственият път, когато сме виждали потенциална естрогенна билка, отбелязана с противораковия си потенциал. Тъй като ракът често притежава рецептори за естрогена, често се предполага, че трябва да се избягват източниците на естроген, ако имате или сте изложени на висок риск от рак. Въпреки това, тази логика не трябва да ни кара да избягваме етеричните масла поради потенциални естрогенни свойства.

Като предпазна мярка, имайте в предвид този ефект на мащерката. Използването на етерични масла като мащерка може да помогне за създаване на хомеостаза в тялото, която поддържа правилният хормонален баланс.

Мащерката може да се прикрепи към същите места в тялото както естрогена. Като заема тези места, мащерката може да намали броя на местата, достъпни за естроген. Приемането на мащерка заедно с естрогенните хапчета може да намали ефекта от естрогенните хапчета.

4.   ПРОТИВОГЪБИЧНО

В проучване, публикувано тази година, мащерката се присъедини към лимонaбосилекaздравецакарамфила и канелата като високо ефективни срещу гъбички, включително Candida albicans и произтичащата от това кандидоза. Противогъбичните свойства са важни както за почистване, но са и особенно важни при борбата с Candida.  Дифузирайте няколко капки от мащеркаканела и карамфил, за пикантен, тревист аромат, който може да помогне за предотвратяване на Candida.

6. АНТИБАКТЕРИАЛНО

Мащерката е отлично допълнение към почистващите разтвори, с мощните си антимикробни свойства.  Както ментата, така и мащерката, смесени с вода, са тествани поотделно в продължение на три дни, като и двете проявяват сила срещу специфичните бактерии.  Комбинирането на антимикробни и антибактериални масла помага да се постигне онзи невероятен синергичен ефект, който действа като магия – като всяко масло подобрява способностите на другото. Дифузирана мащеркамента и лимон за енергизиращ и дезинфекциращ ефект. 

7. БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ

Мащерката се използва особено добре, когато се възползваме от нейната антимикробна мощ и подобряваме безопасността на храните. Търговските приложения са интригуващи, с потенциал за съхранение и опаковане с естествени вещества като масло от мащерка. Безопасността в домовете ни също е важна.

Например, пилешка марината, съдържаща мащерка и портокалови етерични масла, успява да инхибира салмонелата. 

МОЖЕ ДА Я ЗАКУПИТЕ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *