ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ МАЩЕРКА: АНТИБАКТЕРИАЛНО, ПОВИШАВАЩО ИМУНИТЕТА И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ!

ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ МАЩЕРКА: АНТИБАКТЕРИАЛНО, ПОВИШАВАЩО ИМУНИТЕТА И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ!

За да се възползваме от свойствата на етеричното масло от мащерка, листата и цветът на градинската мащерка или  Thymus vulgaris (от които има много хемотипове) се дестилират на пара. Носещ името си поради силният си тревист аромат ( тимон – за опушване), или поради асоциацията си с храброст ( тумон – смелост), „корените“ на мащерката се проследяват до древна Гърция.

1.   ИМУНОСТИМУЛАНТ

 

Мащерката ни защитава като антимикробно средство, но и ни помага да реагираме на микробите, които срещаме. Всички говорим за здравето отвътре навън, но мащерката го олицетворява!

2.   АНТИДЕПРЕСАНТ

Един от начините, чрез които тимолът влияе, е чрез невротрансмитери, свързани с депресия. 

3.   ПРОТИВОРАКОВО

При различни тестове, върху ракови клетки, мащерката е едно от маслата участвали в теста и се откроява сред тълпата като масло с най-силна цитотоксична активност срещу три човешки туморни клетъчни линии. Макар че, тестовете не са окончателни, те дават голяма надежда в тази посока.

-12%

doTERRA Етерични масла

doTERRA Мащерка Thyme 15 мл.

100,00 лв. 88,00 лв.
-10%
-10%

doTERRA Етерични масла

doTERRA Риган Oregano 15 мл.

82,40 лв. 74,16 лв.
-10%

Етерични масла

doTERRA Риган Oregano Touch 10 мл.

56,60 лв. 50,94 лв.

4. БАЛАНСИРАНЕ НА ХОРМОНИТЕ

Мащерката е в състояние да се държи като естроген попаднала в тялото. Между другото, това не е единственият път, когато сме виждали потенциална естрогенна билка, отбелязана с противораковия си потенциал. Тъй като ракът често притежава рецептори за естрогена, често се предполага, че трябва да се избягват източниците на естроген, ако имате или сте изложени на висок риск от рак. Въпреки това, тази логика не трябва да ни кара да избягваме етеричните масла поради потенциални естрогенни свойства.

Като предпазна мярка, имайте в предвид този ефект на мащерката. Използването на етерични масла като мащерка може да помогне за създаване на хомеостаза в тялото, която поддържа правилният хормонален баланс.

Мащерката може да се прикрепи към същите места в тялото както естрогена. Като заема тези места, мащерката може да намали броя на местата, достъпни за естроген. Приемането на мащерка заедно с естрогенните хапчета може да намали ефекта от естрогенните хапчета.

5.   ПРОТИВОГЪБИЧНО

В проучване, публикувано тази година, мащерката се присъедини към лимонaбосилекaздравецакарамфила и канелата като високо ефективни срещу гъбички, включително Candida albicans и произтичащата от това кандидоза. Противогъбичните свойства са важни както за почистване, но са и особенно важни при борбата с Candida.  Дифузирайте няколко капки от мащеркаканела и карамфил, за пикантен, тревист аромат, който може да помогне за предотвратяване на Candida.

6. АНТИБАКТЕРИАЛНО

Мащерката е отлично допълнение към почистващите разтвори, с мощните си антимикробни свойства.  Както ментата, така и мащерката, смесени с вода, са тествани поотделно в продължение на три дни, като и двете проявяват сила срещу специфичните бактерии.  Комбинирането на антимикробни и антибактериални масла помага да се постигне онзи невероятен синергичен ефект, който действа като магия – като всяко масло подобрява способностите на другото. Дифузирана мащеркамента и лимон за енергизиращ и дезинфекциращ ефект. 

7. БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ

Мащерката се използва особено добре, когато се възползваме от нейната антимикробна мощ и подобряваме безопасността на храните. Търговските приложения са интригуващи, с потенциал за съхранение и опаковане с естествени вещества като масло от мащерка. Безопасността в домовете ни също е важна.

Например, пилешка марината, съдържаща мащерка и портокалови етерични масла, успява да инхибира салмонелата. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *