Етерично масло Кипарис: Какво трябва да знаете?

Етерично масло Кипарис: Какво трябва да знаете?

Етеричното масло от кипарис, се извлича от клонките, стъблата и листата на кипарисовото дърво.

Повечето етерични масла от кипарис се извличат от Cupressus sempervirens , известено още като средиземноморски кипарис. По-голямата част от изследванията се фокусират върху етерично масло, направено от това конкретно дърво.

Кипарисовото масло има много позитиви за здравето, тъй като има антибактериални, антимикробни и противогъбични свойства.

Ползи от кипарисовото масло

Според проучване от 2014, кипарисът има антимикробни и антибактериални свойства. Такива от 2013 пък установява, че кипарисовото масло може да има противогъбични свойства.

Кашлица

Много хора използват етерични масла за лечение на кашлица .

Кипарисовото масло съдържа камфен, молекула, която често се намира в билковите средства за облекчаване на кашлицата. 

Можете да вдишвате масло от кипарис, като го използвате в дифузер или  добавите няколко капки от етеричното масло, разредено с базово масло, в купа с топла вода и след това вдишайте дълбоко като пазите очите.

Хемороиди

Хемороидите, които са подути вени около ректума и ануса, могат да бъдат лекувани с определени етерични масла.

Когато се разреди с базово масло и се приложи върху хемороидите, кипарисовото масло може да успокои дискомфорта и да убие бактериите.

Брадавици

Кипарисовото масло е често срещано лечение при брадавици, които могат да възникнат при заразяване с човешки папиломен вирус (HPV).

Антибактериалните свойства на кипарисовото масло го правят отлично средство за лечение на много кожни заболявания. Тъй като е и антивирусно средство, може да помогне за контролиране на брадавиците.

Кипарисовите масла са ефективни срещу вируса на херпес симплекс тип 1 (HSV-1). Известен също като орален херпес, този вирус може да причини брадавици и херпес.

Ако имате брадавици и не сте сигурни в причината, най-добре е да говорите с лекар. Може да се нуждаете от медицинска помощ.

Порези, рани и инфекции

Тъй като етеричното масло от кипарис е антимикробно и антибактериално, то може да помогне за почистване и заздравяване на порязвания и рани. Не забравяйте да разредите етеричното маслото с базовов масло, преди да го приложите върху раната.

Пъпки и акне

Пъпките и акнето често се причиняват или влошават от бактерии.

Кипарисовото масло обикновено се препоръчва за лечение на акне, защото е антимикробно. Това означава, че локалното приложение на кипарисово масло може да намали тежестта на акнето чрез намляване и дори премахване на бактерийте.

Не забравяйте, че етеричното масло е изключително концентрирано. Трябва да се разрежда с базово масло, ако планирате да го използвате върху кожата си, особено ако кожата ви е чувствителна.

Разширени вени

Много хора използват етерични масла за лечение на разширени вени.

Разширените вени обикновено се причиняват от лоша циркулация и слаби кръвоносни съдове.

Често се препоръчва масажът да се прилага за успокояване на болка и подуване, свързани с разширени вени. Това може да включва ароматерапевтичен масаж с използване на разредено кипарисово масло.

Мускулна болка

Етеричните масла помагат за облекчаване на мускулният дискомфорт.

Масажната терапия може да бъде ефективен начин за облекчаване на болката, особено болки в гърба и шията.

Кипарисовото масло е едно от многото етерични масла, използвани за облекчаване на мускулната болка. Често се нарича спазмолитик, което означава, че може да намали мускулната болка и спазми.

Винаги разреждайте етеричните масла с базови масла, преди да нанесете върху кожата.

Целулит

Етеричните масла често се препоръчват за намаляване на появата на целулит.

Кипарисът е едно от най-често препоръчваните етерични масла за лечение на целулит.

Телесна миризма

Тъй като етеричното масло от кипарис има приятен аромат, то често се добавя към естествения дезодорант, защото може да намали неприятната телесна миризма.

Преди да използвате какъвто и да е нов дезодорант върху чувствителната кожа под мишниците, направете тест за чувствителност на вътрешната част на предмишницата.

Тревожност и стрес

Ако разгледаме предимствата на ароматерапевтичния масаж, който включва масло от лавандула, кипарис и марйорам, смесено с масло от сладък бадем, ще разберем, че масажът има значителни психологически и физически ползи за тялото. По-конкретно, той намалява нивата на тревожност и депресия. 

Как се използва

Има редица различни начини за използване на етерични масла от кипарис.

  • Смесете го с базово масло като масло от жожоба или кокосово масло и след това го нанесете върху кожата си.
  • Добавете няколко капки от разредената смес към ваната.
  • Използвайте го в дифузер.
  • Опитайте продукти като дезодоранти и сапуни, които включват кипарисово масло.
  • Добавете масло от кипарис към домашният сапун, душ-гел или дезодорант.

Купете си масло от Кипарис

Етеричните масла са много концентрирани и мощни, което означава, че много хора могат да имат чувствителност към тези масла.

Поради тази причина е изключително важно да разредите всяко етерично масло, което искате да използвате, с базово масло.

Ето списък на популярните базови масла:

ОБИЧАЙНИTE БАЗОВИ МАСЛА

Преди да използвате ново етерично масло върху кожата си, не забравяйте да направите тест за чувствителност. Тестовете са необходими дори когато етеричното масло е смесено с базово масло.

За да направите тест, нанесете няколко капки от сместа от етерично масло и базово масло върху вътрешната част на предмишницата. Ако това доведе до зачервяване, парене, обриви или друго, не нанасяйте сместа върху кожата си.

Рискове от масло от кипарис

Често се смята, че етеричните масла са безопасни, защото са естествени. Въпреки че етеричните масла имат широк спектър от ползи, те могат да бъдат опасни при прекомерни дози.

Симптомите на алергична реакция могат да включват:

  • обрив и зачервяване
  • болка или парене
  • подуване
  • сърбеж

Ако смятате, че имате алергична реакция към етеричните масла, незабавно прекратете употребата. Ако симптомите на вашата реакция са тежки, незабавно потърсете медицинска помощ.

Винаги избирайте висококачествени етерични масла от доказани марки.

Етеричното масло от кипарис има редица ползи за здравето и полезни медицински свойства.

Както винаги е важно да внимавате, когато прилагате етерично масло върху кожата си или го използвате за лечение на някакво заболяване.

Ако имате някакви нежелани реакции към кипарисовото масло, избягвайте да го използвате.

Можете да купите етеричното масло от кипарис ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *