Чувствителност към Етеричните масла

Чувствителност към Етеричните масла

Етеричните масла не съдържат алергени. Истинските алергични реакции се появяват, когато тялото има неподходяща имунна реакция след консумация или излагане на нормална безвредна протеинова молекула. Най-често срещаните хранителни алергени са мляко, яйца, фъстъци, черупкови плодове (бадеми, орехи, кашу и т.н.), риба (сьомга, треска и др.), Соя , и пшеница. Други често срещани алергии включват латекс, цветен прашец, препарати за домашни любимци, ужилвания от насекоми и някои плодове. Тъй като етеричните масла Certified Pure Therapeutic Grade® се състоят само от 100 процента летливи ароматни съединения, те не съдържат протеинови молекули и от своя страна не могат да причинят истински алергични реакции. Въпреки това, всеки има различни прагове на чувствителност, а етеричните масла могат да причинят реакции на чувствителност при някои хора. Чести признаци и симптоми на чувствителността към етерично масло:
Болка, подуване или чувствителност на кожата
Сърбеж
Уртикария, обрив или парене
Храносмилателно разстройство
Затруднено дишане
Ако откриете, че сте чувствителни към определено етерично масло, има няколко неща, които можете да направите. Първо, тъй като чувствителността към есенциалните масла не е истинска алергична реакция, други методи на приложение все още могат да бъдат толерирани, дори ако проявявате чувствителност към един конкретен метод на приложение. Например, ако имате симптоми след използване на етерично масло топично, можете да използвате алтернативно маслото вътрешно или ароматно. Друга възможност е да се разрежда маслото във вода или със зехтин, тъй като чувствителността често зависи от дозата. Също така можете да опитате да използвате различни етерични масла с подобен химичен профил. Едно от многото предимства на етеричните масла е, че те могат да споделят много от своите общи свойства, но не могат да предизвикат същата реакция на чувствителност. Ако сте имали чувствителност в миналото.
Тест за чувствителност:
Когато прилагате етерично масло за първи път, добре е да проведете първо тест за чувствителност, за да видите как тялото и кожата ви реагират на химическата структура на маслото. Направете това чрез смесване на малка доза етерично масло (1-2 капки) с 3-6 капки базово масло и се прилагат на скрит малък участък от кожата (като корема, бедрото, сгъвката на  ръката и т.н.). , на стъпалото при децата или на сгъвката на лакътя при възрастни. Продължете да проверявате зоната на всеки час в продължение на няколко часа, за да сте сигурни, че нямате чувствителност или дразнене. Ако възникне зачервяване, болка, сърбеж, подуване или други нежелани симптоми, се смята че имате чувствителност към това масло. Най-добре е в бъдеще да се избегне локалното използване на това масло. За разлика от истинските алергични реакции, които причиняват симптоми независимо от метода на приложение, имайки чувствителност към локалното приложение, не означава, че ще бъдете чувствителни към всички методи на прилагане.
Ако възникне реакция на чувствителност, могат да се предприемат стъпки за свеждане до минимум на реакцията и предотвратяване на по-нататъшна чувствителност. Ако реакцията е тежка или продължителна, потърсете незабавно медицинска помощ.
Ако възникне реакция от вдишване чрез дифузия на етеричното масло, незабавно изключете дифузера и се отдръпнете от зоната на дифузия. Ако не е възможно да напуснете зоната, увеличете циркулацията на въздуха в зоната, като отворите прозорец или въздушен отвор. Потърсете медицинска помощ, ако чувствителността е тежка или продължителна, или дишането става трудно.
Ако реакцията настъпи, когато нанасяте върху кожата, незабавно преустановете употребата. Раздразнената област може да бъде успокоена с растително масло, като фракционирано кокосово масло. Внимателно избършете зоната с мека кърпа. След това редувайте добавяне на кокосово масло и леко избърсване на областта. Кожата ще се нуждае от време, за да се успокои, което може да отнеме часове, дни или седмици в зависимост от тежестта на чувствителността на тялото ви и количеството на използваното масло. Потърсете незабавно медицинска помощ, ако реакцията на чувствителност е тежка или се влошава с течение на времето.
Ако реакцията се появи в окото, веднага изплакнете окото с растително масло, като фракционирано кокосово масло. Ако няма растително масло, млякото, съдържащо мазнини (без обезмаслено мляко), е чудесна алтернатива. Тъй като етеричните масла не са разтворими във вода, водата няма да бъде толкова ефективна при премахването на етеричното масло като вещество, съдържащо липиди. Очите трябва да се промият няколко пъти, докато дразненето се прекрати.
Ако възникне реакция в храносмилателната система, незабавно преустановете употребата. Ако се консумира само малко количество, пийте много течности, за предпочитане мляко или друга напитка, съдържаща мазнини, за да се сведе до минимум разстройството. Потърсете медицинска помощ, ако реакцията е тежка или продължителна.
Чувствителност към слънцето:
Важно е да се отбележи, че някои етерични масла, особено цитрусовите масла, могат да предизвикат чувствителност при излагане на слънце или ултравиолетова светлина след локално приложение. Тъй като цитрусовите масла имат фоточувствителни съставки, излагането на слънчева светлина, ултравиолетовите лъчи или слънчевите лъчи до 12 часа след нанасянето им може да причини чувствителност към кожата.

ВАЖНО:
По-мощните масла изискват по-голямо разреждане и по-малки дози
Всички методи на приложение, включително ароматни, топични и вътрешни, са безопасни, когато се използват по подходящ начин.
Подходящите дози са различни за всеки отделен човек и трябва да бъдат пригодени според нуждите на всеки човек. Например, възрастта, теглото, големината и общото здравословно състояние влияят върху количеството етерично масло, което се изисква. Един възрастен мъж ще има нужда от по-голяма доза от детето, за постигане на нужният ефект. По тази причина не са дадени конкретни препоръки за дозиране. Вместо това се препоръчва всеки човек да започне с ниска доза и след това постепенно да увеличи дозата, за да постигне желаната полза за здравето.
Някои области на кожата са особено чувствителни, така че употребата на етерични масла трябва да се избягва в тези области. Също така е важно да запомните, че етеричните масла са много мощни и могат да се задържат върху ръцете или пръстите след локално приложение. След като нанесете масла с ръце, ги измийте обилно със сапун и вода. Избягвайте триене или докосване на лицето и очите след нанасяне на маслото, тъй като тези области са склонни да бъдат много чувствителни към етерични масла.
Чувствителни области, които трябва да се избягват:
Някои области на лицето, като кожата около очите
Очи
Вътрешността на ушите
Половите органи
Повредена или по друг начин увредена кожа
Ако се съмнявате в употребата и начина на приложение на Вашите етерични масла, по добре не го правете, а първо се свържете с нас или Вашият лекар, или консултант запознат с етеричните масла. Използвайте Вашите етерични масла РАЗУМНО и в необходимото
разреждане според възрастта и начина на употреба! Дръжте етеричните масла далеч от ДЕЦА!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *