Чаеното дърво и 14 прекрасни начина да го прилагаме ежедневно

910 1

В допълнение към своите научно подкрепени ползи, маслото от чаено дърво е евтино и безопасно, когато се използва според указанията.

Тази статия разглежда 14 ежедневни употреби на маслото от чаено дърво и предоставя насоки за безопасното и ефективно използване.

Какво е масло от чаено дърво и как действа?

Маслото от чаено дърво идва от листата на Melaleuca alternifolia, малко дърво, родом от Кения или Австралия.

Въпреки че Melaleuca alternifolia е известна като чаено дърво, не бива да се бърка с растението, което произвежда листа, използвани за направата на черен, зелен или чай улун.

Маслото от чаено дърво се използва като традиционно лекарство от аборигените от векове. Тези местни австралийци смачкват листа, за да извлекат маслото, което след това се вдишват за лечение на кашлица и настинки или се прилага директно върху кожата за да оздравее от наранявания.

Маслото от чаено дърво съдържа редица съединения, включително терпинен-4-ол, за които е доказано, че убиват определени бактерии, вируси и гъбички. Също повишава активността на белите кръвни телца, които помагат в борбата с микробите и други чужди нашественици. Спомага при борбата с микробите, което прави маслото от чаено дърво ценен природен лек при бактериални и гъбични състояния на кожата, предотвратява инфекцийте и насърчава оздравяването.

1. Дезинфектант за ръце

Маслото от чаено дърво е идеален естествен дезинфектант за ръце.

Проучванията показват, че той убива няколко често срещани бактерии и вируси, отговорни за причиняване на заболявания, включително E. coliS. pneumoniae и H. Influenzae.

Освен това, изследване, тестващо няколко вида сапуни за ръце, показва, че добавянето на масло от чаено дърво към почистващите препарати повишава ефективността им срещу E. Coli.

Рецептата, можете да намерите Тук

2. Репелент против насекоми

Маслото от чаено дърво може да ви помогне да държите насекомите на далеч.

Едно от проучванията установява, че 24 часа след като са били третирани с масло от чаено дърво, тестваните крави имат 61% по-малко мухи околоо себе си от кравите, които не са третирани с маслото.

Друго проучване разкрива, че маслото от чаено дърво има по-голяма способност да отблъсква комари от DEET, най-често срещаната активна съставка в търговските репеленти срещу насекоми.


3. Естествен дезодорант

Антибактериалният ефект на маслото от чаено дърво може да помогне за овладяване на миризмата  подмишниците, оделяща се при изпотяване.

Самата пот не мирише. Въпреки това, когато секретите от потните ви жлези се комбинират с бактерии по кожата ви, се образува умерена до силна миризма.

Вашата зона на подмишниците съдържа голяма концентрация на тези жлези и е главно отговорна за това, което обикновено се нарича „телесна миризма“. Бойните свойства на маслото от чаено дърво го правят идеална естествена алтернатива на търговските дезодоранти и антиперспиранти.

Резептата може да бъде намерена на:

Естествен дезодорант против изпотяване с етерични масла

4. Антисептик за малки разрези и ожулвания

Травмите, които причиняват наранявания на кожата, улесняват микробите и навлизането им в кръвта ви, което може да доведе до инфекция.

Маслото от чаено дърво може да се използва за лечение и дезинфекция на малки порязвания и ожулвания, като убива S. aureus и други бактерии, които могат да причинят инфекция при открити рани.

За да дезинфекцирате разрез или ожулване, следвайте следните стъпки:

 1. Почистете добре разреза с обикновен сапун и вода
 2. Смесете една капка масло от чаено дърво с една чаена лъжичка кокосово масло
 3. Нанесете малко количество от сместа върху нараняването и направете превръзка
 4. Повторете този процес веднъж или два пъти дневно, докато не се образува коричка

5. Направете заздравяването на раните бързо и ефикасно

В допълнение към предотвратяване на инфекция при порязвания и ожулвания, маслото от чаено дърво може също да насърчи зарастването на раните.

Изследванията показват, че маслото от чаено дърво помага за намаляване на възпаленията и задейства активността на белите кръвни клетки, които са от съществено значение за лечебния процес.

Няколко капки масло от чаено дърво могат да се добавят към превръзката на раната всеки път, когато се сменя.

6. Борба с акне

Маслото от чаено дърво може да бъде мощно оръжие срещу акне . Няколко проучвания показват, че то помага да се намали количеството и общата сила на акнето.

В едно от проучванията се доказва, че прилагането на 5% ва смес от чаено дърво при лезии причинени от акне е повече от три пъти по-ефективна при намаляване на броя на лезиите в сравнение с плацебо и почти шест пъти по-ефективена за намаляване на остротата и силата на акнето.

В друго проучване е установено, че маслото от чаено дърво е толкова ефективно срещу акне, колкото бензоил пероксид, най-често срещаното лекарство против акне.

7. Отървете се от гъбичките по ноктите

Гъбичните инфекции на ноктите са доста често срещани. Въпреки че не са опасни, те могат да бъдат грозни. Има лекарства, които могат да лекуват гъбички по ноктите, въпреки че някои хора могат да предпочетат по-естествен подход.

Доказано е, че маслото от чаено дърво помага да се отървете от гъбичките по ноктите, когато се използва самостоятелно или в комбинация с други природни средства.

В контролирано проучване хората с гъбички по ноктите са използвали директно масло от чаено дърво или противогъбично лекарство в продължение на шест месеца. В края на изследването около 60% от хората във всяка група са получили частично или пълно премахване на гъбичките.

Можете да използвате няколко капки масло от чаено дърво самостоятелно или да го смесите с равно количество кокосово масло и да го приложите върху засегнатата област. Не забравяйте да измиете ръцете си веднага след нанасянето, за да избегнете разпространението на гъбичката в други области на тялото.

8. Вода за уста без химикали

Изследванията сочат, че маслото от чаено дърво може да се бори с микробите, които причиняват кариес и лош дъх.

Едно проучване установи, че маслото от чаено дърво е по-ефективно срещу бактериите, причиняващи плаки, отколкото хлорхексидин, обикновен дезинфектант и перорално изплакване. Нещо повече – вкусът му се оказа по-малко непроятен.

От друга страна, по-старо проучване съобщава, че маслото от чаено дърво изглежда не оказва много голям ефект върху образуването на плака.

За да направите своя собствена вода за уста без химикали, просто добавете капка масло от чаено дърво в чаша топла вода, разбъркайте старателно и жабуркайте около 30 секунди.

Подобно на другите води за уста, маслото от чаено дърво не трябва да се поглъща. Той може да бъде токсичен при поглъщане.

9. Универсално почистващо средство

Маслото от чаено дърво е чудесен универсален почистващ препарат, който също така дезинфекцира повърхностите.

Плюс това, това става, без да оставя следи от химикали, с които не бихте искали членовете на вашето семейство или домашни любимци да влизат в контакт.

Ето една лесна рецепта за изцяло натурален, универсален почистващ препарат:

 1. Комбинирайте 20 капки масло от чаено дърво, 3/4 чаша вода и 1/2 чашаябълков оцет в спрей бутилка.
 2. Разклатете добре до пълно смесване.
 3. Напръскайте директно върху повърхностите и избършете със суха кърпа.
 4. Не забравяйте да разклатите бутилката преди всяка употреба, за да смесите маслото от чаено дърво с останалите съставки.

10. Успокойте възпалението на кожата

Маслото от чаено дърво може да помогне за облекчаване на възпалената кожа.

Честа форма на раздразнение на кожата е контактен дерматит, който се появява, когато кожата влиза в контакт с алергени, като никел. Излагането на алергена води до зачервена, сърбяща и понякога болезнена кожа.

Изследванията върху животни и хора предполагат, че прилагането на масло от чаено дърво може да помогне за намаляване силата на симптомите.

В проучване, сравняващо ефектите на различните лечения за контактен дерматит, е установено, че маслото от чаено дърво намалява симптомите с 40%, което е значително повече от стандартните лекарства, прилагани върху кожата.

В допълнение, маслото от чаено дърво може да осигури облекчение от реакциите при ухапване от насекоми, като намалява сърбежа, зачервяването и подуването, които се появяват, когато тялото ви освободи хистамин, за да се защити от слюнката на насекомото.

Използвайте тази рецепта за облекчаване на възпалената кожа:

 1. Комбинирайте 10 капки масло от чаено дърво с една супена лъжица бадемово масло и една супена лъжица кокосово масло.
 2. Разбъркайте добре и съхранявайте в запечатан съд.
 3. Прилагайте върху засегнатата област до два пъти на ден, докато симптомите отзвучат.

11. Контролирайте пърхота

Пърхотът или белите люспи мъртва кожа, които падат от скалпа, не са опасни.

Това обаче може да бъде досадно и смущаващо.

Въпреки че има малко публикувани изследвания за ефективността на маслото от чаено дърво при лечение на пърхот, едно контролирано проучване показва, че може да е полезно.

В това четириседмично проучване групата, използвала шампоан, съдържащ масло от чаено дърво, има 40% подобрение. Освен това групата отчита значителни подобрения в намаляванто на пърхота, сърбежа и омазняването.

За да намалите пърхота , опитайте да добавите няколко капки масло от чаено дърво към шампоанът си при миене на косата.

12. Лек срещу *Краката на спортиста*

Краката на спортиста може да бъде трудна задача.

Известен като tinea pedis, кракът на спортиста е заразна гъбична инфекция на стъпалата, която може да се разпространи и по ноктите на краката и ръцете. Симптомите включват лющене, напукване, мехури и зачервяване.

Противогъбичните лекарства се считат за стандартно лечение за кракът на спортист. И все пак проучванията сочат, че маслото от чаено дърво може да бъде ефективна алтернатива за облекчаване на симптомите.

В контролирано проучване на 158 души, 72% от групата с масло от чаено дърво е имало значително подобрение на стъпалото на спортиста, в сравнение с 39% в групата с плацебо.

Ето естествено лечение за облекчаване на симптомите:

 1. Комбинирайте 1/4 чаша нишесте, 1/4 чаша сода за хляб и 20–25 капки масло от чаено дърво
 2. Разбъркайте до еднородна смес и поставете в малък контейнер
 3. Нанасяйте на чисти и сухи крака два пъти на ден

13. Премахнете плесени от плодовете и зеленчуците

Пресните продукти са безспорно вкусни и здравословни.

За съжаление, те също са податлива на растежа на сивата плесен, известна като Botrytis cinerea , особено в топъл и влажен климат.

Проучванията показват, че противогъбичните съединения на маслото от чаено дърво terpinen-4-ol и 1,8-cineole могат да помогнат за намаляване на растежа на тази плесен върху плодовете и зеленчуците.

За да се предпазите от мухъл, добавете 5–10 капки масло от чаено дърво във вода, преди да изплакнете продукта си и да ги изсушите старателно.

14. Облекчете псориазисът

Псориазисът е автоимунно състояние, характеризиращо се с огнища на червена, сърбяща, люспеста кожа.

Въпреки че има лекарства, които могат да подобрят симптомите, самото състояние е хронично и няма известно лечение. Маслото от чаено дърво съдържа противовъзпалителни съединения, които според новопоявилите се доказателства могат да бъдат полезни за облекчаване на симптомите на псориазис.

За да осигурите облекчение при псориазис, комбинирайте 10–15 капки масло от чаено дърво с две супени лъжици кокосово масло. Прилагайте това върху засегнатата зона 2-3 пъти на ден, ако е необходимо.

Внимание при използване на масло от чаено дърво

Изследванията показват, че изглежда, че маслото от чаено дърво е безопасно като цяло.

Има обаче някои неща, за които трябва да сте наясно, преди да го използвате.

Маслото от чаено дърво не трябва да се поглъща, защото при поглъщане може да е токсично.

Затова маслото от чаено дърво трябва да се съхранява на място, недостъпно за деца. 

Преди да използвате маслото от чаено дърво за първи път, тествайте капка или две върху малка площ от кожата си и изчакайте 24 часа, за да видите дали има някаква реакция.

Това е важно, тъй като по ирония на съдбата някои хора, които използват масло от чаено дърво, развиват контактен дерматит, едно от условията, което може да помогне за лечението на маслото от чаено дърво.

По същия начин хората с чувствителна кожа могат да изпитат дразнене, когато използват неразредено масло от чаено дърво. Ако кожата ви е чувствителна, най-добре е да смесите маслото от чаено дърво с равно или по-голямо количество кокосово или бадемово масло.

Освен това, използването на масло от чаено дърво при домашни любимци може да не е безопасно. 

Както можете да видите, маслото от чаено дърво може да бъде полезно по редица причини.

Това е евтина естествена алтернатива на химичните продукти за кожата и ноктите, личните продукти за хигиена и дезинфектантите, наред с други неща.

Въпреки това, маслото от чаено дърво не е магически лек. Всъщност някои хора могат да изпитат дразнене на кожата или алергична реакция след употреба.

Като цяло маслото от чаено дърво служи за много цели и е добър продукт, който да имате под ръка.

Можете да го закупите ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *