Масло от чаено дърво и 14 прекрасни начина да го прилагаме ежедневно

Tea Tree Doterra масло от чаено дърво

Какво е масло от чаено дърво и как действа?

Маслото от чаено дърво се получава от листата на Melaleuca alternifolia, малко дърво, произхождащо от Кения или Австралия.

Въпреки че Melaleuca alternifolia е известно като чаено дърво, то не трябва да се бърка с растението, което произвежда листата, използвани за направата на черен, зелен или оолонг чай.

Маслото от чаено дърво се използва като традиционна медицина от аборигените от векове. Тези местни австралийци смачкват листата, за да извлекат маслото, което след това се вдишва за лечение на кашлица и настинка или се нанася директно върху кожата за заздравяване на рани.

Маслото от чаено дърво съдържа редица съединения, включително терпинен-4-ол, за който е доказано, че убива някои бактерии, вируси и гъбички. Той също така повишава активността на белите кръвни клетки, които помагат в борбата с микробите и други чужди нашественици. Помага в борбата с микробите, което прави маслото от чаено дърво ценен естествен лек за бактериални и гъбични кожни заболявания, предотвратявайки инфекции и насърчавайки заздравяването.

 

1. Дезинфектант за ръце

Маслото от чаено дърво е идеален естествен дезинфектант за ръце.

Проучванията показват, че то убива няколко често срещани бактерии и вируси, отговорни за причиняването на заболяване, включително E. coli, S. pneumoniae и H. Influenzae.

В допълнение, проучване, което тества няколко вида сапуни за ръце, показа, че добавянето на масло от чаено дърво към почистващи препарати повишава тяхната ефективност срещу E. Coli.

2. Репелент против насекоми

Маслото от чаено дърво може да помогне за отблъскването на насекомите.

Едно проучване установи, че 24 часа след третиране с масло от чаено дърво, тестваните крави имат 61% по-малко мухи около себе си, отколкото кравите, които не са третирани с маслото.

Друго проучване разкрива, че маслото от чаено дърво има по-голяма способност да отблъсква комарите в сравнение с най-често срещаната активна съставка в търговските репеленти за насекоми.

3. Натурален дезодорант

Антибактериалният ефект на маслото от чаено дърво може да помогне за контролиране на миризмата на пот – под мишниците.

Самата пот няма миризма. Въпреки това, когато секрети от потните жлези се комбинират с бактериите по кожата, се образува умерена до силна миризма.

Областта на подмишниците съдържа висока концентрация на тези жлези и е отговорна основно за това, което обикновено се нарича “миризма на тялото”. Свойствата на маслото от чаено дърво го правят идеална естествена алтернатива на търговските дезодоранти и антиперспиранти.

4. Антисептик за малки порязвания и ожулвания

Лезиите, които разрушават кожата, улесняват навлизането на микробите в кръвта, което може да доведе до инфекция.

Маслото от чаено дърво може да се използва за лечение и дезинфекция на малки порязвания и ожулвания, като убива S. aureus и други бактерии, които могат да причинят инфекции в отворени рани.

За да дезинфекцирате порязване или драскотина, изпълнете следните стъпки:

– Почистете разреза старателно с обикновен сапун и вода

– Смесете капка масло от чаено дърво с чаена лъжичка кокосово масло

– Нанесете малко количество от сместа върху раната и направете превръзка

– Повторете този процес веднъж или два пъти на ден, докато се образува коричка

Вече знаете как да постигнете заздравяването на рани бързо и ефективно

5. Подпомага заздравяването на рани

В допълнение към предотвратяването на инфекция при порязвания и ожулвания, маслото от чаено дърво може също така да подпомогне заздравяването на рани.

Изследванията показват, че маслото от чаено дърво помага за намаляване на възпалението и активира дейността на белите кръвни клетки, които са от съществено значение за лечебния процес.

Няколко капки масло от чаено дърво могат да се добавят към дресинга при всяка смяна.

6. Борба с акнето

Маслото от чаено дърво може да бъде мощно оръжие срещу акнето. Няколко проучвания показват, че помага за намаляване на количеството и общата тежест на акнето.

Прилагането на 5% смес от чаено дърво върху лезии от акне е повече от три пъти по-ефективно за намаляване на броя на лезиите от плацебо и почти шест пъти по-ефективно за намаляване на белезите и видимото акне.

Редица проучвания твърдят, че маслото от чаено дърво е толкова ефективно срещу акне, колкото и бензоил пероксидът, най-често срещаното лекарство срещу акне.

7. Отървете се от гъбичките по ноктите

Гъбичните инфекции на ноктите са доста чести. Въпреки че не са опасни, те могат да бъдат грозни. Има лекарства, които могат да лекуват гъбички по ноктите, въпреки че някои хора може да предпочетат по-естествен подход.

Доказано е, че маслото от чаено дърво помага за изчистване на гъбичките по ноктите, когато се използва самостоятелно или в комбинация с други природни средства

В контролирано проучване хора с гъбички по ноктите на краката са използвали директно масло от чаено дърво или противогъбично лекарство в продължение на шест месеца. В края на проучването около 60 процента от хората във всяка група са имали частично или пълно изчистване на гъбичките.

Можете да използвате няколко капки масло от чаено дърво самостоятелно или да го смесите с равно количество кокосово масло и да го нанесете върху засегнатата област. Не забравяйте да измиете ръцете си веднага след нанасяне, за да избегнете разпространението на гъбичките по други части на тялото.

8. Вода за уста без химикали

Изследванията показват, че маслото от чаено дърво може да се бори с микробите, които причиняват кариес и лош дъх.

Проучвания в областта показват, че маслото от чаено дърво е по-ефективно срещу бактериите, причиняващи плаки, отколкото хлорхексидинът, обикновен дезинфектант и вода за уста. Освен това вкусът му се оказва по-приятен.

За да направите своя собствена вода за уста без химикали, просто добавете капка масло от чаено дърво към чаша топла вода, разбъркайте добре и разбийте около 30 секунди.

Подобно на другите води за уста, маслото от чаено дърво не трябва да се поглъща. Може да бъде токсично при поглъщане.

9. Универсален препарат

Маслото от чаено дърво е отличен универсален почистващ препарат, който също дезинфекцира повърхности.

Освен това той прави това, без да оставя никакви следи от химикали, с които не бихте искали членовете на вашето семейство или домашни любимци да влязат в контакт.

Ето една лесна рецепта за изцяло натурален, универсален почистващ препарат:

– Комбинирайте 20 капки масло от чаено дърво, 3/4 чаша вода и 1/2 чаша ябълков оцет в спрей бутилка.

– Разклатете добре, докато се смесят напълно.

– Напръскайте директно върху повърхностите и избършете със суха кърпа.

– Не забравяйте да разклатите бутилката преди всяка употреба, за да смесите маслото от чаено дърво с останалите съставки.

10. Успокоява кожни възпаления

Маслото от чаено дърво може да помогне за облекчаване на възпалена кожа.

Често срещана форма на кожно дразнене е контактният дерматит, който се появява, когато кожата влезе в контакт с алергени като никел. Излагането на алергена води до зачервена, сърбяща и понякога болезнена кожа.

Изследвания върху животни и хора показват, че прилагането на масло от чаено дърво може да помогне за намаляване на тежестта на симптомите.

В проучване, сравняващо ефектите от различни лечения за контактен дерматит, е установено, че маслото от чаено дърво намалява симптомите с 40%, много повече от стандартните лекарства, прилагани върху кожата.

Освен това, маслото от чаено дърво може да осигури облекчение при реакции при ухапване от насекоми, като намали сърбежа, зачервяването и подуването, които се появяват, когато тялото ви освобождава хистамин, за да се предпази от слюнката на насекомото.

Използвайте тази рецепта, за да успокоите възпалената кожа:

  • Комбинирайте 10 капки масло от чаено дърво с една супена лъжица бадемово масло и една супена лъжица кокосово масло.
  • Разбъркайте добре и съхранявайте в затворен съд.
  • Нанася се върху засегнатата област до два пъти на ден, докато симптомите изчезнат.
11. Контролира пърхота

Пърхотът или люспи от мъртва кожа, които падат от скалпа – не са опасни.

Това обаче може да бъде досадно и неудобно.

За да намалите пърхота, опитайте да добавите няколко капки масло от чаено дърво към шампоана си, когато миете косата си.

12. Лек за *стъпало на атлет*

Стъпалата на спортиста могат да бъдат трудна задача.

Известно като tinea pedis, стъпалото на спортиста е заразна гъбична инфекция на краката, която може да се разпространи и върху ноктите на краката и ръцете. Симптомите включват лющене, напукване, образуване на мехури и зачервяване.

Противогъбичните лекарства се считат за стандартно лечение на краката на спортиста. Проучванията обаче показват, че маслото от чаено дърво може да бъде ефективна алтернатива за облекчаване на симптомите.

Ето едно естествено лечение за облекчаване на симптомите:

– Комбинирайте 1/4 чаша царевично нишесте, 1/4 чаша сода за хляб и 20-25 капки масло от чаено дърво

 – Смесете до гладкост и поставете в малък съд

 – Нанасяйте върху чисти, сухи крака два пъти на ден

13. Премахнете плесента от плодовете и зеленчуците

За съжаление, те също са податливи на растежа на сива плесен, известна като Botrytis cinerea, особено в горещ и влажен климат.

За да се предпазите от мухъл, добавете 5-10 капки масло от чаено дърво към вода, преди да изплакнете и подсушите продукта старателно.

14. Облекчава псориазис

Псориазисът е автоимунно състояние, характеризиращо се с огнища на зачервена, сърбяща и лющеща се кожа.

Въпреки че има лекарства, които могат да облекчат симптомите, самото състояние е хронично и няма известно лечение. Маслото от чаено дърво съдържа противовъзпалителни съединения, които според нововъзникващите данни могат да бъдат полезни за облекчаване на симптомите на псориазис.

За да облекчите псориазиса, комбинирайте 10-15 капки масло от чаено дърво с две супени лъжици кокосово масло.

Нанесете това върху засегнатата област 2-3 пъти на ден, ако е необходимо.

Бъдете внимателни, когато използвате масло от чаено дърво

Изследванията показват, че маслото от чаено дърво е безопасно.

Има обаче няколко неща, с които трябва да сте наясно, преди да го използвате.

Маслото от чаено дърво не трябва да се поглъща, тъй като може да бъде токсично при поглъщане.

Ето защо маслото от чаено дърво трябва да се съхранява на недостъпно за деца място.

Преди да използвате масло от чаено дърво за първи път, тествайте една или две капки върху малък участък от кожата и изчакайте 24 часа, за да видите дали има някаква реакция.

Това е важно, защото по ирония на съдбата някои хора, които използват масло от чаено дърво, развиват контактен дерматит, едно от състоянията, за лечение на които маслото от чаено дърво може да помогне.

Хората с чувствителна кожа също могат да изпитат дразнене, когато използват неразредено масло от чаено дърво. Ако кожата ви е чувствителна, най-добре е да смесите масло от чаено дърво с равно или по-голямо количество кокосово или бадемово масло.

Освен това използването на масло от чаено дърво върху домашни любимци може да не е безопасно.

Както можете да видите, маслото от чаено дърво може да бъде полезно по много причини.

Това е евтина естествена алтернатива на химически продукти за кожа и нокти, продукти за лична хигиена и дезинфектанти, наред с други.

Маслото от чаено дърво обаче не е вълшебен лек. Всъщност някои хора могат да изпитат дразнене на кожата или алергична реакция след употреба.

Като цяло маслото от чаено дърво служи за множество цели и е добър продукт, който да имате под ръка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *