6 чудесни ползи и начинa да използвате етеричното масло от семена от целина

6 чудесни ползи и начинa да използвате етеричното масло от семена от целина
5 август 2020

 

Етеричното масло от семена от целина  се извлича от растението целина, известно като Apium graveolens от семейство Umbelliferae. Целина не е само зеленчук, използван за салати и като подправка, но е почитана билка в Азия още от V век и дори е широко използвана в индийската аюрведична медицина.

Не само това, целината е високо ценена в древна Гърция. Всъщност се смята, че целината е използвана в гробницата на известния фараон Тутанкамон и споменавана в творбите на големия и известен римски енциклопедист, Аул Корнелий Целс!

 

Всичко това само показва, че целината има много лечебни свойства, изветни от векове.

 

Ползи за здравето:

 

 1. Отличена за детоксикация

 

Маслото от семена от целина може всъщност да помогне в детоксикационните процеси на организма, тъй като улеснява елиминирането на токсините и други вредни вещества и ги извежда извън тялото. Наличието на естествени химични съставки, го прави диуретично средство, улесняващо повишената честота и количество при уриниране, което помага за отстраняване на излишните мазнини, соли, жлъчни шлаки, пикочна киселина и урея.

 

Стимулира бъбреците да се освобождават от излишните токсични вещества, което от своя страна помага да се предотврати образуването и нарастването на камъни и песачинки. Прочистването на бъбреците, осигурява гладкото им функциониране.

 

Не само това, но то също може да помогне за прочистване на черният дроб. Тъй като черният дроб е основният орган, участващ в детоксикацията, той често е първият орган, който се повлиява неблагоприятно, ако детоксикацията не се извърши правилно и има натрупване на вредни вещества.

Маслото работи за защита на черният дроб чрез анти хепатотоксичният си ефект, както се вижда в изследване от 1995 г., публикувано в Journal of Ethnopharmacology. Проучването разкрива как маслото проявява защитни свойства върху черният дроб, доказан и полезен съюзник в тази битка.

         Как да го използвате: Можете да направите масажен бленд, използвайки етеричното масло от семена от целина и базово масло, като кокосово или от авокадо(за цена, кликни тук) и да го масажирате в областта на корема, за да стимулирате детоксикацията. Като алтернатива можете също да добавите около 5-6 капки от маслото във вана с топла вода и да се потопите вътре.

 

 1. Облекчава болката

 

Маслото от семена от целина  е мощно противовъзпалително средство, тъй като е естествен помощник при състояния, свързани с болка и дискомфорт като артрит, ревматизъм, подагра или дори мускулни болки след интензивна тренировка. Облекчава болката от сковани, слаби стави и болки в мускулите.

 

Тъй като улеснява детоксикацията в тялото, помага да се предложи известно облекчаване на болките при състояния, които отчасти се дължат на натрупването на такива нежелани вещества в кръвта. Успокоява възпалените мускули и е полезно при справяне с дискомфортът при ставни болки.

Например, проучване от 2007 г., публикувано в Journal of Pharmacy and Pharmacology, установява че екстрактът от семе от целина е в състояние да инхибира азотния оксид, един от възпалителните медиатори, и да ограничи неговата ензимна експресия, като по този начин го премахне от тялото. Като такова, проявява силно противовъзпалително действие по време на експеримента.

Как да го използвате: Можете да смесите около 5 капки масло от семената целина с 2,5 мл. базово масло и леко да го масажирате върху засегнатите места. Като алтернатива можете да добавите около 3 капки от маслото във ваничка с топла вода за крака, за да намалите възпалението.

 

 1. Мощено антихипертензивно действие

 

Маслото от семе от целина(кликлни тук за повече информация)  също съдържа полезни съставки и съединения, които помагат при хипертония и понижават нивата на кръвното налягане до здравословно ниво. Това става чрез стимулиране на релаксиращият ефект върху централната нервна система, като разширява кръвоносните съдове и по този начин намалява на кръвното налягане.

 

Проучване през 2013 г., публикувано в Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, установява, че маслото от семена на целина има антихипертензивен и релаксиращ ефект, което го прави чудесно терапевтично средство, което помага да се регулират нивата на кръвното налягане и да се понижи хипертонията. Това е особено важно, защото може да служи за предотвратяване и смекчаване на рисковете от възникване на заболявания, на сърдечно-съдови заболявания и дори инсулт.

Тъй като има успокояващи свойства, е чудесно за хора, подложени на високи нива на стрес, напрежение и тревожност в живота си, тъй като допринася за усещането за спокойствие и повишава настроението. Наличието на лимонен също действа като лек релаксант, тъй като улеснява спокойният сън, което го прави полезен съюзник на тези, които имат трудности със заспиването вечер!

 

Как да го използвате: Можете да добавите няколко капки в дифузер(кликнете тук за цена) и да вдишвате топлия и сладък аромат.

 

 1. Подобрява храносмилателното здраве

 

То е чудесно и за насърчаване на правилното храносмилане и безпроблемна поддръжка на храносмилателните органи. То помага на храносмилането, като по този начин позволява правилното отделяне на храносмилателни сокове и ензими, което помага за правилното разграждане на хранителните вещества, намиращи се в храната, която консумираме. То значително помага за предотвратяване на проблеми с храносмилането, като лошо такова, метеоризъм, лош апетит и диария.

Това масло съдържа мощни антибактериални и антимикробни свойства, като по този начин предотвратява разрастването на редица бактериални щамове и образува защитен щит в стомаха и червата.

Например проучване от 2010 г., проведено от изследователи от Фармацевтичният колеж на университета „Кинг Сауд“ в Саудитска Арабия, оценява ефекта срещу стомашните язви. Те откриват, че то може значително да защити стомаха и да постигне заздравяване на болезнени язви.

Друго проучване от 2013 г., проведено от изследователи от Медицинския факултет на Университета в Монастир, разположен в Тунис, установява, че маслото от семената от целина показва силно инхибиращо отношение към бактериите E.coli, като по този начин предпазва стомаха и червата от такива опасни и вредни микроби.

Как да го използвате: Можете да направите масажна смес, като добавите 3 капки масло от семената от целина към 1,5 мл кокосово масло и го масажирате върху коремната област с леки кръгови движения.

 

 1. Мощен инсектицид

 

Маслото от семена на целина също действа като мощно средство за отблъскване на насекомите, тъй като притежава много антибактериални и противогъбични съединения. То помага да убиете комарите и ги прогонва от домът ви. Това е ценно, защото те често са преносители на болести.

Всъщност проучване от 2004 г., публикувано в Annals of Tropical Medicine and Parasitology, установява, че екстрактът от семена на целина е в състояние да ви защити срещу комари Aedes aegypti и широк спектър от други видове комари, когато се прилага върху кожата на доброволци като средство за отблъскване на насекоми. Хубавото е, че маслото е меко и не дразни, тъй като рядко предизвиква дразнене на кожата при доброволците.

 

Следователно това показва как  маслото от семе от целина може да служи като мощен, изцяло натурален инсектицид и репелент за предпазване от тези нежелани гости, за разлика от репелентите, предлагани на пазара, които могат да бъдат опасни.

Как да го използвате: Можете да дифузирате маслото и по този начин да предпазите домът си. Като алтернатива можете да добавите няколко капки от маслото в спрей бутилка, съдържаща вода и да напръскате плотовете, мивките и други повърхности, за да предотвратите навлизането на комари и други насекоми.

Ако искате да го използвате върху тялото, просто смесете 2 капки от маслото с 1 мл масло от лешник или го добавете във вашият крем или лосион за кожа.

 

 1. Допринася за облекчение при менструални проблеми

 

Маслото от семена от целина също е полезен съюзник за жени, които изпитват болка и дискомфорт, свързани с менструалния цикъл. То помага за облекчаване на спазмите и предлага облекчаване на болката от месечните менструални спазми, както помага за облекчаване на симптомите на умора и гадене.

Освен това, осигурява редовен цикъл на менструацията, тъй като стимулира менструацията и предотвратява запушването на менструалния поток от матката.

Това е важно, защото това помага за намаляване на рисковете от възникване на маточни проблеми и заболявания, тъй като осигурява правилното поддържане и цялостното здраве на матката. Освен това неговите антиоксидантни свойства помагат за намаляване на рисковете от рак на яйчниците и гърдата, въпреки че в тази област трябва да се направят повече изследвания.

Как да го използвате: Разредете 5 капки масло от семена от целина с 2,5 мл сусамово или кокосово масло, можете да продължите внимателно да го масажирате върху долната част на корема, за да осигурите лекота и облекчение на менструалните си проблеми.

 

Предпазни мерки:

 

 • Ако сте бременна или кърмите, разумно е да избягвате това масло и първо да се консултирате с вашият лекар, тъй като е известно, че предизвиква менструацията.
 • Ако имате установени медицински състояния и сте под лекарски надзор и ползвате предписани лекарства, първо се консултирайте с вашият лекар, преди да използвате етеричното масло от семена от целина като форма на лечение. Това важи особено при тези, които имат ниско кръвно налягане, тъй като е известно, че това масло намалява нивата на кръвното налягане още повече.
 • Винаги разреждайте маслото от семе от целина с базово масло преди локално приложение върху кожата.
 • Направете първо кожен тест, за да сте сигурни, че няма чувствителност или алергична реакция на кожата
 • Пазете далеч от деца и избягвайте контакт с очите и ушите.

Ако желаете да закупите етерично масло от семена от целина кликнете ТУК

 

Препратки:

 

Singh A, Handa SS, “Hepatoprotective activity of Apium graveolens and Hygrophila auriculata against paracetamol and thioacetamide intoxication in rats”, Journal of Ethnopharmacology (1995); 49(3)

Mencherini T, et al., “An extract of Apium graveolens var. Dulce leaves: structure of the major constituent, apiin, and its anti-inflammatory properties” The Journal of Pharmacy and Pharmacology (2007); 59(6)

Vergara-Galicia Jorge, et al., “Vasorelaxant activity of extracts obtained from Apium graveolens: Possible source for vasorelaxant molecules isolation with potential antihypertensive effect”, Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine (2013); 3(10)

Al-Howiriny T, et al., “Gastric antiulcer, antisecretory and cytoprotective properties of celery (Apium graveolens) in rats”, Pharmaceutical Biology (2010); 48(7)

Baananou S, et al., “Antiulcerogenic and antibacterial activities of Apium graveolens essential oil and extract”, Natural Product Research (2013); 27(12)

Tuetun B, et al., “Mosquito repellency of the seeds of celery (Apium graveolens L.)” Annals of Tropical Medicine and Parasitology (2004); 98(4)

 

3 април 2022
Какво стои зад Adaptiv® етерична смес против стрес

Едно от най-добре проучените свойства на етеричните масла е способността им да създават правилното настроение. За да постигнете успокояваща и релаксираща атмосфера, трябва да дифузирате флорално масло – особено тези с високи концентрации на линалоол или линалилацетат. Ако се нуждаете от вдъхновяваща или енергизираща атмосфера, няколко капки див портокал в дланите и директно вдишване ще свършат работа. Всеки има своите любими етерични масла, но истинската сила на аромата може да бъде изпитана в смесването, създавайки смес от летливи ароматни съединения, която е уникална за вашите специфични нужди. За да разработите перфектната успокояваща и тонизираща смес, всичко започва с науката. Adaptiv е патентована смес от осем етерични масла, които могат да се използват по безброй начини за насърчаване на благосъстоянието.

прочети още
25 януари 2022
Мехлем за намаляване на артритните болки

Често забравяме, че болката има нежелани ефекти върху нашето настроение, води до депресия, страх, тревожност, безсъние. Какво по-хубаво от това да можем да се лишим от нея с природни средства?

прочети още
23 януари 2022
Кое Deep Blue® трябва да изберем?

Разглеждайки линията Deep Blue ® има вероятност да бъдете изненадани от броя на продуктите. И така, кое ви трябва в този момент? Научете повече, като прочетете за какво е създаден всеки продукт по-долу: Две основни опции Два варианта в линията Deep Blue, които са популярни от самото начало, масло Deep Blue и Deep Blue ® Rub/крем. Въпреки че и двете са предназначени за успокояване на тялото, всяко има различен интензитет и предназначение.

прочети още
23 януари 2022
Бленд Superwoman – за всяка жена искаща да отключи потенциалът си

Една мощна хормонална смес, която може да има дълбоки ползи за баланса на естрогена и прогестерона, като поддържа ендокринната система. Тази смес - Superwoman е идеална при променливи настроения, стрес и за поддържане на хормоналната система, също така е способна да изкара вътрешното ви супер-аз наяве!

прочети още
23 януари 2022
Бленд „Чао на хемороидите“

Тази смес, би могла да облекчи възпалените хемороиди.

прочети още
23 януари 2022
Вълшебна база, за етерични смеси

Предлагаме ви една интересна смес от базови масла, която можете да приготвите вкъщи.

прочети още
21 януари 2022
Стоп на болката

Етерични смеси, рол-ончета или в капсула, има много начини да повлияем моментният дискомфорт.

прочети още
15 октомври 2021
Направи си сам тоник за кожа

С Melissa (Маточина), Roman Chamomile (Римска лайка) и Bergamot (Бергамот)

прочети още
6 септември 2021
Какво е персонален дифузер?

MONQ е първият по вида си персонален дифузер за ароматерапия. Съчетавайки античното с модерното, MONQ е 100% здравословен уред, с патентована технология, с който ще можете да се насладите на ароматерапията навсякъде и по всяко време!

прочети още
12 август 2021
ZenGest

Бленд от масла, помагащ за връщане на нормалното храносмилане в подпомощ на цялостното стомашно здраве.

прочети още
23 май 2021
IT’S THYME - МАСЛО ЗА ТЯЛО

Масло за тяло с мащерка, мурумуру и черен кимион.

прочети още
21 март 2021
Девет причина да преминем към твърд шампоан и балсам за коса

Какво е твърд шампоан коса Тази група продукти се появи на козметичния пазар съвсем наскоро. Затова не е изненадващо, че толкова много хора днес просто не са чували за него и вярват, че това е обикновен тоалетен сапун, който може да се използва за миене на косата. Това твърдение е грешно. Твърдият шампоан за коса наподобява тоалетния сапун само външно.

прочети още
19 февруари 2021
Овесени ядки с боровинки и етерично масло лимон

Овесените ядки са фантастична възможност за здравословна, питателна и вкусна закуска. Тази рецепта за овесени ядки, боровинки и тахан е идеална за всеки ден от седмицата, независимо дали сте вкъщи или в офиса.  Съвет: Използвайте етерично масло от лимон, за да балансирате сладостта на боровинките и внесете цитрусови нотки в тази рецепта. 

прочети още
31 януари 2021
dōTERRA Motivate® - Окуражителен бленд

Ако сте почувствали застой в живота си или сте усетили липса на вдъхновение, отсъствие на увереност или песимизъм, внесете промяна с doTERRA Motivate. Тласнете живота си в посока на творчеството и целеустременост. Motivate вдъхновява сетивата, позволявайки да разрушите де-мотивиращите блокажи, които стоят между вас и вашия потенциал. Motivate ще ви подкрепи със смелост и увереност да замените песимистичния поглед към живота с оптимистичен, пълен с възможности.

прочети още
18 януари 2021
„Направи си сам“ Скраб от лавандулова сол

Меката, блестяща кожа е задължителна част за този зимен сезон. Този скраб от лавандулова сол помага за ексфолирането на сухата кожа през зимата и допринася за възвръщането на светлия, младежки външен вид на кожата. 

прочети още
10 януари 2021
Етерично масло Кипарис: Какво трябва да знаете

Кипарисовото масло има много позитиви за здравето, тъй като има антибактериални, антимикробни и противогъбични свойства.

прочети още
25 декември 2020
Евкалипт Eucalyptus radiata - Скритото оръжие на етеричните масла

НЕВЕРОЯТНИTE СВОЙСТВА НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ЕВКАЛИПТ: ОТХРАЧВАЩО СРЕДСТВО, ОСВЕЖИТЕЛ ЗА ВЪЗДУХ И ОЩЕ!

прочети още
21 декември 2020
Мента – Peppermint

Множество ползи в едно масло. Любопитни ли сте? Прочетете повече и ще разберете, защо тя трябва да е неизменен спътник в нашето ежедневие.

прочети още
6 декември 2020
The DoTERRA Essentials

 The DoTERRA Essentials - Кратко описание на етеричните масла, които ДоТЕРРА предлага.

прочети още
28 ноември 2020
ЕТЕРИЧНОTO МАСЛО OT ТАМЯН

ПОЛЗИ – ДРЕВЕН ЛЕК ЗА УМЪТ, ТЯЛОТО & ДУШАТА

прочети още
19 ноември 2020
ТОП 5 ПОЛЗИ ОТ РИГАНЪТ

Един от най-често задаваните въпроси за етерични масла е кои масла да се използват при инфекции и как да ги използваме. Има няколко възможни избора, но риганът е фаворитът.

прочети още
12 ноември 2020
ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ МАЩЕРКА: АНТИБАКТЕРИАЛНО, ПОВИШАВАЩО ИМУНИТЕТА И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ!

ИСТОРИЯ НА МАЩЕРКАTA И ХИМИЧНИTE И СВОЙСТВА Ползите от етеричнoтo маслo от мащерка са дълбоки и носят изцеление на тялото по много и различни начини. Толкова мощно масло от такава скромна малка билка!

прочети още
11 октомври 2020
5 ПОЛЗИ ОТ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛАВАНДУЛА: ПРОФИЛАКТИКА ПРИ ДИАБЕТ, ЗДРАВA КОЖАТА И ОЩЕ!

Ползите от етеричното масло от лавандула са едни от най-безопасните и многостранни природни средства на планетата. Докато хилядолетия са използвали лавандула въз основа на традицията и древната мъдрост, съвременната наука едва сега открива механизмите и ползите от лавандулата и нейният богат принос за здравето ни.

прочети още
20 септември 2020
Ръководство за употреба на дифузери с етерични масла doTERRA

Етеричните масла, използвани ароматно, са един от най-лесните, но най-ефективни начини да усетите ароматните ползи на любимото си етерично масло.

прочети още
6 септември 2020
Чаеното дърво и 14 прекрасни начина да го прилагаме ежедневно

Маслото от чаено дърво е етерично масло, което може да се използва по няколко различни начина, включително поддържане на кожата, косата и ноктите в перфектно здраве.

прочети още
25 август 2020
Естествен дезодорант против изпотяване с етерични масла

Искате безвреден и ефикасен дезодорант против изпотяване? Можете да намерите рецептата при нас ;)

прочети още
15 август 2020
Домашен дезинфектант за ръце

Естествена рецепта - направи си сам Нежно ароматизиран естествен домашен дезинфектант за ръце.

прочети още
9 август 2020
Разликата между базово и етерично масло

Базовите масла се използват в ароматерапията като основа за разреждане на етеричните масла преди да се приложат локално. Те са базата, която помага на етеричните масла да проникнат в кожата, вместо да се изпарят във въздуха.

прочети още
7 юли 2020
Чувствителност към Етеричните масла

Тъй като всеки човек има различна чувствителност, различен тип на кожата и предпочитания, е възможно етеричните масла да причинят чувствителност или алергия. Децата или хората с чувствителна кожа често трябва да вземат допълнителни предпазни мерки при използването на етерични масла топично, тоест чрез мазане.

прочети още
14 юни 2020
Petitgrain

Petitgrain - "мъжката лавандула"

прочети още
11 юни 2020
DDR Prime

DDR Prime e клетъчен комплекс, който помага при много състояния. В този конкретен случай помогна при проговарянето на децата ми.

прочети още
24 юли 2019
Стартови пакети

Ако искате да се присъедините към семейството на doTERRA и да усетите ползите на етеричните масла, не се колебайте да се свържете с нас! doTERRA предлага разнообразни стартови китове, с които да направите вашата регистрация.

прочети още

Запиши се за бюлетина

Научавай пръв за промоциите в магазина.

Можете да се отпишете по всяко време. За повече инфромация вижте нашата политика за поверителност.

.