Чувствителност към Етеричните масла

Чувствителност към Етеричните масла
7 юли 2020

Етеричните масла не съдържат алергени. Истинските алергични реакции се появяват, когато тялото има неподходяща имунна реакция след консумация или излагане на нормална безвредна протеинова молекула. Най-често срещаните хранителни алергени са мляко, яйца, фъстъци, черупкови плодове (бадеми, орехи, кашу и т.н.), риба (сьомга, треска и др.), Соя , и пшеница. Други често срещани алергии включват латекс, цветен прашец, препарати за домашни любимци, ужилвания от насекоми и някои плодове. Тъй като етеричните масла Certified Pure Therapeutic Grade® се състоят само от 100 процента летливи ароматни съединения, те не съдържат протеинови молекули и от своя страна не могат да причинят истински алергични реакции. Въпреки това, всеки има различни прагове на чувствителност, а етеричните масла могат да причинят реакции на чувствителност при някои хора. Чести признаци и симптоми на чувствителността към етерично масло:
Болка, подуване или чувствителност на кожата
Сърбеж
Уртикария, обрив или парене
Храносмилателно разстройство
Затруднено дишане
Ако откриете, че сте чувствителни към определено етерично масло, има няколко неща, които можете да направите. Първо, тъй като чувствителността към есенциалните масла не е истинска алергична реакция, други методи на приложение все още могат да бъдат толерирани, дори ако проявявате чувствителност към един конкретен метод на приложение. Например, ако имате симптоми след използване на етерично масло топично, можете да използвате алтернативно маслото вътрешно или ароматно. Друга възможност е да се разрежда маслото във вода или със зехтин, тъй като чувствителността често зависи от дозата. Също така можете да опитате да използвате различни етерични масла с подобен химичен профил. Едно от многото предимства на етеричните масла е, че те могат да споделят много от своите общи свойства, но не могат да предизвикат същата реакция на чувствителност. Ако сте имали чувствителност в миналото.
Тест за чувствителност:
Когато прилагате етерично масло за първи път, добре е да проведете първо тест за чувствителност, за да видите как тялото и кожата ви реагират на химическата структура на маслото. Направете това чрез смесване на малка доза етерично масло (1-2 капки) с 3-6 капки базово масло и се прилагат на скрит малък участък от кожата (като корема, бедрото, сгъвката на  ръката и т.н.). , на стъпалото при децата или на сгъвката на лакътя при възрастни. Продължете да проверявате зоната на всеки час в продължение на няколко часа, за да сте сигурни, че нямате чувствителност или дразнене. Ако възникне зачервяване, болка, сърбеж, подуване или други нежелани симптоми, се смята че имате чувствителност към това масло. Най-добре е в бъдеще да се избегне локалното използване на това масло. За разлика от истинските алергични реакции, които причиняват симптоми независимо от метода на приложение, имайки чувствителност към локалното приложение, не означава, че ще бъдете чувствителни към всички методи на прилагане.
Ако възникне реакция на чувствителност, могат да се предприемат стъпки за свеждане до минимум на реакцията и предотвратяване на по-нататъшна чувствителност. Ако реакцията е тежка или продължителна, потърсете незабавно медицинска помощ.
Ако възникне реакция от вдишване чрез дифузия на етеричното масло, незабавно изключете дифузера и се отдръпнете от зоната на дифузия. Ако не е възможно да напуснете зоната, увеличете циркулацията на въздуха в зоната, като отворите прозорец или въздушен отвор. Потърсете медицинска помощ, ако чувствителността е тежка или продължителна, или дишането става трудно.
Ако реакцията настъпи, когато нанасяте върху кожата, незабавно преустановете употребата. Раздразнената област може да бъде успокоена с растително масло, като фракционирано кокосово масло. Внимателно избършете зоната с мека кърпа. След това редувайте добавяне на кокосово масло и леко избърсване на областта. Кожата ще се нуждае от време, за да се успокои, което може да отнеме часове, дни или седмици в зависимост от тежестта на чувствителността на тялото ви и количеството на използваното масло. Потърсете незабавно медицинска помощ, ако реакцията на чувствителност е тежка или се влошава с течение на времето.
Ако реакцията се появи в окото, веднага изплакнете окото с растително масло, като фракционирано кокосово масло. Ако няма растително масло, млякото, съдържащо мазнини (без обезмаслено мляко), е чудесна алтернатива. Тъй като етеричните масла не са разтворими във вода, водата няма да бъде толкова ефективна при премахването на етеричното масло като вещество, съдържащо липиди. Очите трябва да се промият няколко пъти, докато дразненето се прекрати.
Ако възникне реакция в храносмилателната система, незабавно преустановете употребата. Ако се консумира само малко количество, пийте много течности, за предпочитане мляко или друга напитка, съдържаща мазнини, за да се сведе до минимум разстройството. Потърсете медицинска помощ, ако реакцията е тежка или продължителна.
Чувствителност към слънцето:
Важно е да се отбележи, че някои етерични масла, особено цитрусовите масла, могат да предизвикат чувствителност при излагане на слънце или ултравиолетова светлина след локално приложение. Тъй като цитрусовите масла имат фоточувствителни съставки, излагането на слънчева светлина, ултравиолетовите лъчи или слънчевите лъчи до 12 часа след нанасянето им може да причини чувствителност към кожата.

 

ВАЖНО:
По-мощните масла изискват по-голямо разреждане и по-малки дози
Всички методи на приложение, включително ароматни, топични и вътрешни, са безопасни, когато се използват по подходящ начин.
Подходящите дози са различни за всеки отделен човек и трябва да бъдат пригодени според нуждите на всеки човек. Например, възрастта, теглото, големината и общото здравословно състояние влияят върху количеството етерично масло, което се изисква. Един възрастен мъж ще има нужда от по-голяма доза от детето, за постигане на нужният ефект. По тази причина не са дадени конкретни препоръки за дозиране. Вместо това се препоръчва всеки човек да започне с ниска доза и след това постепенно да увеличи дозата, за да постигне желаната полза за здравето.
Някои области на кожата са особено чувствителни, така че употребата на етерични масла трябва да се избягва в тези области. Също така е важно да запомните, че етеричните масла са много мощни и могат да се задържат върху ръцете или пръстите след локално приложение. След като нанесете масла с ръце, ги измийте обилно със сапун и вода. Избягвайте триене или докосване на лицето и очите след нанасяне на маслото, тъй като тези области са склонни да бъдат много чувствителни към етерични масла.
Чувствителни области, които трябва да се избягват:
Някои области на лицето, като кожата около очите
Очи
Вътрешността на ушите
Половите органи
Повредена или по друг начин увредена кожа
Ако се съмнявате в употребата и начина на приложение на Вашите етерични масла, по добре не го правете, а първо се свържете с нас или Вашият лекар, или консултант запознат с етеричните масла. Използвайте Вашите етерични масла РАЗУМНО и в необходимото
разреждане според възрастта и начина на употреба! Дръжте етеричните масла далеч от ДЕЦА!

 

 

15 октомври 2021
Направи си сам тоник за кожа

С Melissa (Маточина), Roman Chamomile (Римска лайка) и Bergamot (Бергамот)

прочети още
6 септември 2021
Какво е персонален дифузер?

MONQ е първият по вида си персонален дифузер за ароматерапия. Съчетавайки античното с модерното, MONQ е 100% здравословен уред, с патентована технология, с който ще можете да се насладите на ароматерапията навсякъде и по всяко време!

прочети още
12 август 2021
ZenGest

Бленд от масла, помагащ за връщане на нормалното храносмилане в подпомощ на цялостното стомашно здраве.

прочети още
23 май 2021
IT’S THYME - МАСЛО ЗА ТЯЛО

Масло за тяло с мащерка, мурумуру и черен кимион.

прочети още
21 март 2021
Девет причина да преминем към твърд шампоан и балсам за коса

Какво е твърд шампоан коса Тази група продукти се появи на козметичния пазар съвсем наскоро. Затова не е изненадващо, че толкова много хора днес просто не са чували за него и вярват, че това е обикновен тоалетен сапун, който може да се използва за миене на косата. Това твърдение е грешно. Твърдият шампоан за коса наподобява тоалетния сапун само външно.

прочети още
19 февруари 2021
Овесени ядки с боровинки и етерично масло лимон

Овесените ядки са фантастична възможност за здравословна, питателна и вкусна закуска. Тази рецепта за овесени ядки, боровинки и тахан е идеална за всеки ден от седмицата, независимо дали сте вкъщи или в офиса.  Съвет: Използвайте етерично масло от лимон, за да балансирате сладостта на боровинките и внесете цитрусови нотки в тази рецепта. 

прочети още
31 януари 2021
dōTERRA Motivate® - Окуражителен бленд

Ако сте почувствали застой в живота си или сте усетили липса на вдъхновение, отсъствие на увереност или песимизъм, внесете промяна с doTERRA Motivate. Тласнете живота си в посока на творчеството и целеустременост. Motivate вдъхновява сетивата, позволявайки да разрушите де-мотивиращите блокажи, които стоят между вас и вашия потенциал. Motivate ще ви подкрепи със смелост и увереност да замените песимистичния поглед към живота с оптимистичен, пълен с възможности.

прочети още
18 януари 2021
„Направи си сам“ Скраб от лавандулова сол

Меката, блестяща кожа е задължителна част за този зимен сезон. Този скраб от лавандулова сол помага за ексфолирането на сухата кожа през зимата и допринася за възвръщането на светлия, младежки външен вид на кожата. 

прочети още
10 януари 2021
Етерично масло Кипарис: Какво трябва да знаете

Кипарисовото масло има много позитиви за здравето, тъй като има антибактериални, антимикробни и противогъбични свойства.

прочети още
25 декември 2020
Евкалипт Eucalyptus radiata - Скритото оръжие на етеричните масла

НЕВЕРОЯТНИTE СВОЙСТВА НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ЕВКАЛИПТ: ОТХРАЧВАЩО СРЕДСТВО, ОСВЕЖИТЕЛ ЗА ВЪЗДУХ И ОЩЕ!

прочети още
21 декември 2020
Мента – Peppermint

Множество ползи в едно масло. Любопитни ли сте? Прочетете повече и ще разберете, защо тя трябва да е неизменен спътник в нашето ежедневие.

прочети още
6 декември 2020
The DoTERRA Essentials

 The DoTERRA Essentials - Кратко описание на етеричните масла, които ДоТЕРРА предлага.

прочети още
28 ноември 2020
ЕТЕРИЧНОTO МАСЛО OT ТАМЯН

ПОЛЗИ – ДРЕВЕН ЛЕК ЗА УМЪТ, ТЯЛОТО & ДУШАТА

прочети още
19 ноември 2020
ТОП 5 ПОЛЗИ ОТ РИГАНЪТ

Един от най-често задаваните въпроси за етерични масла е кои масла да се използват при инфекции и как да ги използваме. Има няколко възможни избора, но риганът е фаворитът.

прочети още
12 ноември 2020
ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ МАЩЕРКА: АНТИБАКТЕРИАЛНО, ПОВИШАВАЩО ИМУНИТЕТА И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ!

ИСТОРИЯ НА МАЩЕРКАTA И ХИМИЧНИTE И СВОЙСТВА Ползите от етеричнoтo маслo от мащерка са дълбоки и носят изцеление на тялото по много и различни начини. Толкова мощно масло от такава скромна малка билка!

прочети още
11 октомври 2020
5 ПОЛЗИ ОТ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛАВАНДУЛА: ПРОФИЛАКТИКА ПРИ ДИАБЕТ, ЗДРАВA КОЖАТА И ОЩЕ!

Ползите от етеричното масло от лавандула са едни от най-безопасните и многостранни природни средства на планетата. Докато хилядолетия са използвали лавандула въз основа на традицията и древната мъдрост, съвременната наука едва сега открива механизмите и ползите от лавандулата и нейният богат принос за здравето ни.

прочети още
20 септември 2020
Ръководство за употреба на дифузери с етерични масла doTERRA

Етеричните масла, използвани ароматно, са един от най-лесните, но най-ефективни начини да усетите ароматните ползи на любимото си етерично масло.

прочети още
6 септември 2020
Чаеното дърво и 14 прекрасни начина да го прилагаме ежедневно

Маслото от чаено дърво е етерично масло, което може да се използва по няколко различни начина, включително поддържане на кожата, косата и ноктите в перфектно здраве.

прочети още
25 август 2020
Естествен дезодорант против изпотяване с етерични масла

Искате безвреден и ефикасен дезодорант против изпотяване? Можете да намерите рецептата при нас ;)

прочети още
15 август 2020
Домашен дезинфектант за ръце

Естествена рецепта - направи си сам Нежно ароматизиран естествен домашен дезинфектант за ръце.

прочети още
9 август 2020
Разликата между базово и етерично масло

Базовите масла се използват в ароматерапията като основа за разреждане на етеричните масла преди да се приложат локално. Те са базата, която помага на етеричните масла да проникнат в кожата, вместо да се изпарят във въздуха.

прочети още
5 август 2020
6 чудесни ползи и начинa да използвате етеричното масло от семена от целина

Предлагаме на вашето внимание, едно вълнуващо ново допълнение, а именно Маслото от семена от целина или Celery Seed - Apium graveolens.

прочети още
14 юни 2020
Petitgrain

Petitgrain - "мъжката лавандула"

прочети още
11 юни 2020
DDR Prime

DDR Prime e клетъчен комплекс, който помага при много състояния. В този конкретен случай помогна при проговарянето на децата ми.

прочети още
24 юли 2019
Стартови пакети

Ако искате да се присъедините към семейството на doTERRA и да усетите ползите на етеричните масла, не се колебайте да се свържете с нас! doTERRA предлага разнообразни стартови китове, с които да направите вашата регистрация.

прочети още