6 чудесни ползи и начинa да използвате етеричното масло от семена от целина

6 чудесни ползи и начинa да използвате етеричното масло от семена от целина

Целина не е само зеленчук, използван за салати и като подправка, но е почитана билка в Азия още от V век и дори е широко използвана в индийската аюрведична медицина.

Не само това, целината е високо ценена в древна Гърция. Всъщност се смята, че целината е използвана в гробницата на известния фараон Тутанкамон и споменавана в творбите на големия и известен римски енциклопедист, Аул Корнелий Целс!

Всичко това само показва, че целината има много лечебни свойства, изветни от векове.

Етерично масло от целина – Ползи за здравето:

  1. Отличена за детоксикация

Маслото от семена от целина може всъщност да помогне в детоксикационните процеси на организма, тъй като улеснява елиминирането на токсините и други вредни вещества и ги извежда извън тялото. Наличието на естествени химични съставки, го прави диуретично средство, улесняващо повишената честота и количество при уриниране, което помага за отстраняване на излишните мазнини, соли, жлъчни шлаки, пикочна киселина и урея.

Стимулира бъбреците да се освобождават от излишните токсични вещества, което от своя страна помага да се предотврати образуването и нарастването на камъни и песачинки. Прочистването на бъбреците, осигурява гладкото им функциониране.

Не само това, но то също може да помогне за прочистване на черният дроб. Тъй като черният дроб е основният орган, участващ в детоксикацията, той често е първият орган, който се повлиява неблагоприятно, ако детоксикацията не се извърши правилно и има натрупване на вредни вещества.

Маслото работи за защита на черният дроб чрез анти хепатотоксичният си ефект, както се вижда в изследване от 1995 г., публикувано в Journal of Ethnopharmacology. Проучването разкрива как маслото проявява защитни свойства върху черният дроб, доказан и полезен съюзник в тази битка.

Етерично масло от семена на целинаКак можем да го използваме: 

Можете да направите масажен бленд, използвайки етеричното масло от семена от целина и базово масло, като кокосово или от авокадо и да го масажирате в областта на корема, за да стимулирате детоксикацията. Като алтернатива можете също да добавите около 5-6 капки от маслото във вана с топла вода и да се потопите вътре.

2. Облекчава болката

Маслото от семена от целина  е мощно противовъзпалително средство, тъй като е естествен помощник при състояния, свързани с болка и дискомфорт като артрит, ревматизъм, подагра или дори мускулни болки след интензивна тренировка. Облекчава болката от сковани, слаби стави и болки в мускулите.

Тъй като улеснява детоксикацията в тялото, помага да се предложи известно облекчаване на болките при състояния, които отчасти се дължат на натрупването на такива нежелани вещества в кръвта. Успокоява възпалените мускули и е полезно при справяне с дискомфортът при ставни болки.

Например, проучване от 2007 г., публикувано в Journal of Pharmacy and Pharmacology, установява че екстрактът от семе от целина е в състояние да инхибира азотния оксид, един от възпалителните медиатори, и да ограничи неговата ензимна експресия, като по този начин го премахне от тялото. Като такова, проявява силно противовъзпалително действие по време на експеримента.

Как да го използвате: Можете да смесите около 5 капки масло от семената целина с 2,5 мл. базово масло и леко да го масажирате върху засегнатите места. Като алтернатива можете да добавите около 3 капки от маслото във ваничка с топла вода за крака, за да намалите възпалението.

3. Мощено антихипертензивно действие

Маслото от семе от целина  също съдържа полезни съставки и съединения, които помагат при хипертония и понижават нивата на кръвното налягане до здравословно ниво. Това става чрез стимулиране на релаксиращият ефект върху централната нервна система, като разширява кръвоносните съдове и по този начин намалява на кръвното налягане.

Проучване през 2013 г., публикувано в Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, установява, че маслото от семена на целина има антихипертензивен и релаксиращ ефект, което го прави чудесно терапевтично средство, което помага да се регулират нивата на кръвното налягане и да се понижи хипертонията. Това е особено важно, защото може да служи за предотвратяване и смекчаване на рисковете от възникване на заболявания, на сърдечно-съдови заболявания и дори инсулт.

Тъй като има успокояващи свойства, е чудесно за хора, подложени на високи нива на стрес, напрежение и тревожност в живота си, тъй като допринася за усещането за спокойствие и повишава настроението. Наличието на лимонен също действа като лек релаксант, тъй като улеснява спокойният сън, което го прави полезен съюзник на тези, които имат трудности със заспиването вечер!

Как да го използвате: Можете да добавите няколко капки в дифузер и да вдишвате топлия и сладък аромат.

4. Подобрява храносмилателното здраве

То е чудесно и за насърчаване на правилното храносмилане и безпроблемна поддръжка на храносмилателните органи. То помага на храносмилането, като по този начин позволява правилното отделяне на храносмилателни сокове и ензими, което помага за правилното разграждане на хранителните вещества, намиращи се в храната, която консумираме. То значително помага за предотвратяване на проблеми с храносмилането, като лошо такова, метеоризъм, лош апетит и диария.

Това масло съдържа мощни антибактериални и антимикробни свойства, като по този начин предотвратява разрастването на редица бактериални щамове и образува защитен щит в стомаха и червата.

Например проучване от 2010 г., проведено от изследователи от Фармацевтичният колеж на университета „Кинг Сауд“ в Саудитска Арабия, оценява ефекта срещу стомашните язви. Те откриват, че то може значително да защити стомаха и да постигне заздравяване на болезнени язви.

Друго проучване от 2013 г., проведено от изследователи от Медицинския факултет на Университета в Монастир, разположен в Тунис, установява, че маслото от семената от целина показва силно инхибиращо отношение към бактериите E.coli, като по този начин предпазва стомаха и червата от такива опасни и вредни микроби.

Как да го използвате: Можете да направите масажна смес, като добавите 3 капки масло от семената от целина към 1,5 мл кокосово масло и го масажирате върху коремната област с леки кръгови движения.

5. Мощен инсектицид

Маслото от семена на целина също действа като мощно средство за отблъскване на насекомите, тъй като притежава много антибактериални и противогъбични съединения. То помага да убиете комарите и ги прогонва от домът ви. Това е ценно, защото те често са преносители на болести.

Всъщност проучване от 2004 г., публикувано в Annals of Tropical Medicine and Parasitology, установява, че екстрактът от семена на целина е в състояние да ви защити срещу комари Aedes aegypti и широк спектър от други видове комари, когато се прилага върху кожата на доброволци като средство за отблъскване на насекоми. Хубавото е, че маслото е меко и не дразни, тъй като рядко предизвиква дразнене на кожата при доброволците.

Следователно това показва как  маслото от семе от целина може да служи като мощен, изцяло натурален инсектицид и репелент за предпазване от тези нежелани гости, за разлика от репелентите, предлагани на пазара, които могат да бъдат опасни.

Как да го използвате: Можете да дифузирате маслото и по този начин да предпазите домът си. Като алтернатива можете да добавите няколко капки от маслото в спрей бутилка, съдържаща вода и да напръскате плотовете, мивките и други повърхности, за да предотвратите навлизането на комари и други насекоми.

Ако искате да го използвате върху тялото, просто смесете 2 капки от маслото с 1 мл масло от лешник или го добавете във вашият крем или лосион за кожа.

6. Допринася за облекчение при менструални проблеми

Маслото от семена от целина също е полезен съюзник за жени, които изпитват болка и дискомфорт, свързани с менструалния цикъл. То помага за облекчаване на спазмите и предлага облекчаване на болката от месечните менструални спазми, както помага за облекчаване на симптомите на умора и гадене.

Освен това, осигурява редовен цикъл на менструацията, тъй като стимулира менструацията и предотвратява запушването на менструалния поток от матката.

Това е важно, защото това помага за намаляване на рисковете от възникване на маточни проблеми и заболявания, тъй като осигурява правилното поддържане и цялостното здраве на матката. Освен това неговите антиоксидантни свойства помагат за намаляване на рисковете от рак на яйчниците и гърдата, въпреки че в тази област трябва да се направят повече изследвания.

Как да го използвате: Разредете 5 капки масло от семена от целина с 2,5 мл сусамово или кокосово масло, можете да продължите внимателно да го масажирате върху долната част на корема, за да осигурите лекота и облекчение на менструалните си проблеми.

Предпазни мерки:

  • Ако сте бременна или кърмите, разумно е да избягвате това масло и първо да се консултирате с вашият лекар, тъй като е известно, че предизвиква менструацията.
  • Ако имате установени медицински състояния и сте под лекарски надзор и ползвате предписани лекарства, първо се консултирайте с вашият лекар, преди да използвате етеричното масло от семена от целина като форма на лечение. Това важи особено при тези, които имат ниско кръвно налягане, тъй като е известно, че това масло намалява нивата на кръвното налягане още повече.
  • Винаги разреждайте маслото от семе от целина с базово масло преди локално приложение върху кожата.
  • Направете първо кожен тест, за да сте сигурни, че няма чувствителност или алергична реакция на кожата
  • Пазете далеч от деца и избягвайте контакт с очите и ушите.

Препратки:

Singh A, Handa SS, “Hepatoprotective activity of Apium graveolens and Hygrophila auriculata against paracetamol and thioacetamide intoxication in rats”, Journal of Ethnopharmacology (1995); 49(3)

Mencherini T, et al., “An extract of Apium graveolens var. Dulce leaves: structure of the major constituent, apiin, and its anti-inflammatory properties” The Journal of Pharmacy and Pharmacology (2007); 59(6)

Vergara-Galicia Jorge, et al., “Vasorelaxant activity of extracts obtained from Apium graveolens: Possible source for vasorelaxant molecules isolation with potential antihypertensive effect”, Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine (2013); 3(10)

Al-Howiriny T, et al., “Gastric antiulcer, antisecretory and cytoprotective properties of celery (Apium graveolens) in rats”, Pharmaceutical Biology (2010); 48(7)

Baananou S, et al., “Antiulcerogenic and antibacterial activities of Apium graveolens essential oil and extract”, Natural Product Research (2013); 27(12)

Tuetun B, et al., “Mosquito repellency of the seeds of celery (Apium graveolens L.)” Annals of Tropical Medicine and Parasitology (2004); 98(4)

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *