5 ПОЛЗИ НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ЛАВАНДУЛА: ПРОФИЛАКТИКА ПРИ ДИАБЕТ, ЗДРАВA КОЖА И ОЩЕ!

5 ПОЛЗИ НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ЛАВАНДУЛА: ПРОФИЛАКТИКА ПРИ ДИАБЕТ, ЗДРАВA КОЖА И ОЩЕ!
 1. ЛАВАНДУЛАТА Е МОЩЕН АНТИОКСИДАНТ

Повтаряща се тема във всяка дискусия за естественото здраве, антиоксидантите всъщност са супер лечителите, от които се нуждае нашата култура. Свободните радикали, създадени от токсини, замърсители, химикали и дори стрес, са виновниците за каскада от клетъчни увреждания, имунно инхибиране и неограничени рискове за здравето – включително хронични заболявания и рак.

Ако свободните радикали са злодеят, антиоксидантите са героят.

Самото тяло създава антиоксиданти под формата на ензимите глутатион пероксидаза (GSH-Px), супероксид дисмутаза (SOD) и каталаза (CAT), наред с други. Но ние излагаме телата си на атака от свободни радикали чрез заседналият си начин на живот, така че естественото ни производство не винаги е достатъчно.

Има и други супер антиоксиданти, като етерично масло от карамфил , но това не изважда лавандулата от редиците на мощните естествени антиоксиданти. 

Възползвайте се от тази сила, като редовно включвате етерично масло от лавандула във вашият дифузер.

 1. ПОМАГА ЗА КОНТРОЛИРАНЕ НА ДИАБЕТА

Лечението с лавандула предпазва от всички изброени по-долу, като всяко от тях е отличителен белег на диабетното заболяване:

 • Увеличена глюкоза в кръвта
 • Метаболитни заболявания
 • Качване на тегло
 • Изчерпване на антиоксидантите
 • Чернодробна и бъбречна дисфункция и липопероксидация

Наличието на свободни радикали, изчерпването на антиоксидантите и функцията на черния дроб и бъбреците, метаболитните заболявания и наддаването на тегло – всичко това е компонент на диабета като заболяване. Мощните антиоксиданти като етеричното масло от лавандула са съюзници в стремежа към дългосрочно здраве.

Може би един ден етеричното масло от лавандула и други природни лекове ще бъдат стандартни за профилактиката и облекчението на диабетни състояния.

3. ЗАЩИТА ЗА МОЗЪКА

Етеричното масло от лавандула отдавна се използва при стрес , главоболие, депресия и тревожност , като всички попадат под шапката на неврологичните състояния.

Науката и историята бавно, но сигурно започват да имат допирни точки.

Доказано е, че капсула с етерично масло от лавандула облекчава симптоми като нарушение на съня , безпокойство и подобрява качеството на живот на хората с тези състояния. Нещо повече, не се съобщават странични ефекти, взаимодействия или нежелани симптоми. Ако някога сте се сблъсквали с фармацевтичните аналози при тези състояния, знаете колко невероятно е това твърдение!

Действието на лавандулата не спира със съня. Изследванията потвърждават отново и отново нейните невероятни свойства.

 • Проучване от 2012 г., проведено в Германия, демонстрира възстановяващите ползи от дифузирането на етеричното масло от лавандула. С 60 минути на ден, вдишвани от пациенти с деменция, е показано, че лавандулата предотвратява индуцирания от скополамин оксидативен стрес. 
 • Същото проучване взе под внимание и посттравматичното стресово разстройство, като установи значително подобряване на съня, настроението и здравето, както и намалена депресия при лица, страдащи от ПТСР.
 • През същата година Допълнителните терапии в клиничните практикипубликуват контролно проучване, което подчертава ползите от лавандулата за жени след раждането. Двадесет и осем жени с висок риск от следродилна депресия откриха намалени симптоми на тревожност и депресия в рамките на четириседмичен план за лечение с ароматерапия с лавандула. 
 • И накрая, през 2012 г. Moleculesпоеха по различен път, кото публикуваха теорията, че лавандулата може да бъде лечение, което си струва да се обмисли при инсулт. Да, добре сте прочели! Според проучването „В сравнение с контролната група, лечението с лавандулово масло значително намалява резултатите от неврологичния дефицит, размера на инфаркта, нивата на [свободните радикали] и отслабеното увреждане на невроните [и антиоксидантите].“

4. АНТИМИКРОБНО ДЕЙСТВИЕ

Освен за неврологичното ни здраве, тя се използва като антимикробно защитно средство срещу инфекции. По тази тема са проведени и публикувани близо сто проучвания, потвърждаващи многократно онова, което историята вече знае.

Мъдростта, получена през поколенията ни показва, да не използваме маслата поотделно при лечение на инфекциозни заболявания. Комбинацията от масла създава синергична реакция, максимизираща потенциала на всяко масло. Това е потвърдено от науката.

Смесите от лавандула- канела и лавандула- портокал са идентифицирани като най-мощни. Candida albicans и Staph aureus са податливи на съотношение 1:1 от тези масла, и двете са чести причини за локални и респираторни заболявания.

5. УСПОКОЙТЕ И ЛЕКУВАЙТЕ КОЖАТА

Антимикробните и антиоксидантни компоненти са не на последно място сред големите ползи на етеричното масло от лавандула.

Особено, когато се смесва с  базово масло, като алое вера или кокосово масло – 10 капки етерично масло от лавандула в 30 мл кокосово масло е високо ефективно срещу слънчеви изгаряния, суха кожа, малки ожулвания и порязвания. Дори някои алергични реакции могат да бъдат смекчени с лавандула.

Като част от успокояващият кожен разтвор за ежедневна употреба, лавандуловото масло се смесва добре с етерично масло от сандалово дърво .

ЛАВАНДУЛА И РАБОТНАТА ПАМЕТ

Както вече видяхме, етеричното масло от лавандула може да помогне да се предпазят хората с деменция от оксидативен стрес. Трябва обаче да помним, че лавандулата е толкова успокояваща, че може да повлияе на „работната памет“. Това не означава, че лавандулата ще направи хората глупави, просто не искате да дифузирате лавандула, докато правите важен тест или работите в офиса, когато трябва да се съсредоточите. Изследвания сочат, че:

Що се отнася до лавандулата и нейните успокояващи свойства, „лавандулата води до значително намаляване на производителността на работната памет и влошава времето за реакция както за задачи, свързани с паметта, така и с вниманието.“

От друга страна, като стимулант за паметта, „ розмаринът значително подобрява производителността за цялостното качество на паметта и вторичните фактори на паметта“.

С други думи, лавандулата ни кара да се чувстваме спокойни и самодоволни, докато розмаринът повишава бдителността ни и провокира дълготрайната памет.

-5%

doTERRA Етерични масла

doTERRA Лимон Lemon 15 мл.

40,90 лв. 38,86 лв.
2,70 лв.2,90 лв.
-5%

doTERRA Етерични масла

doTERRA Див Портокал Wild Orange 15 мл.

37,50 лв. 35,63 лв.
-20%

doTERRA Етерични масла

doTERRA Тамян Frankincense 15 мл.

234,00 лв. 187,20 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *