5 интересни факта за лавандулата

Лавандула lavender Дотера Doterra

Едно от най-често използваните растения в козметиката и етеричните масла е лавандулата. Обикновено ароматът и цветът на този красив цвят са асоциирани с две различни характеристики. Възможно е да не знаете, че Lavandula (Лавандула) се използва за цели, различни от ароматерапията.

Ето 5 неща за прекрасната лавандула, за които може би не сте знаели!

 

 1. През историята лавандулата е използвана за лечение на различни болести. Първата документирана употреба на лавандула е от древен Египет, когато тази билка е използвана за мумификация. Латинският произход на тази дума, “lavare”, означава “да мие”. Използването на лавандула за лечение на състояния като безсъние, тревожност, главоболия, акне и болки в зъбите се разпространила и в други части на света, като Персия, Гърция и Рим.

2. Знаехте ли, че проучванията предполагат, че лавандуловото масло може да помогне за лечението на алопеция, която предизвиква загуба на коса в различни части на тялото? В проучване, публикувано в Archives of Dermatology, участниците нанесли смес от етерични масла, включително лавандулово масло, върху петната където има загуба на коса. При някои хора дори има израстнала коса! Освен това лавандулата се използва за облекчаване на неудобствата свързани с дерматит, акне, слънчеви изгаряния и дори обриви от пелени.

3. Знаете ли, че лавандулата може да се приема и вътрешно? Чаят може да се обогати с цвят от лавандула като допълнително лечение за тревожност. Когато седмичният цикъл наближава, лавандуловият чай също може да бъде приятно допълнение към диетата на всячка жена. Проучванията показват, че лавандулата може да помогне за облекчаване на болките, причинени от менструални спазми. Според някои проучвания, пиенето на лавандулов чай може да помогне за подобряване на храносмилането и облекчаване на гадене, газове и разстройство на стомаха.

Опитайте тази страхотна рецепта за лавандулов чай:

Една чаша чай от лайка

Сушени цветчета от лайка (трябва да е обозначено, че са подходящи за кулинарни цели), 1/2 чаша

Смесете тези две съставки и използвайте по една лъжица за запарката

3 до 5 минути в кипяща вода, поднесете с мед и лимон и се наслаждавайте!

 

(Ако сте бременна или кърмите, моля, първо се консултирайте с вашия лекар.)

4. Лавандуловото масло съдържа противовъзпалителни и антибактериални свойства, които са полезни при акне, псориазис и целителни рани. Също така се използва поради нейните прекрасни флорални нотки в ароматерапията. Лавандуловото масло ускорява естественото производство на колаген на кожата, което помага за възстановяване на раните.

 

5. Можете да използвате етерично масло от лавандула, за да отблъсквате или унищожавате вредители като бълхи, молци, мухи, комари и други. Засадете лавандула в градината си, използвайте я прясна или сушена, за да я окачите около къщата, или я сложете в малка торбичка и я поставете при дрехите си, за да държите молците далеч. Повечето вредители просто не могат да понасят аромата на лавандула. (Трябва да имате предвид, че лавандулата привлича много пчели!)

Какви лавандулови трикове сте опитвали? Моля, оставете коментар!

8 thoughts on “5 интересни факта за лавандулата

 1. Катя says:

  Човек, който наистина помага за създаването на значими публикации, бих казал. Това е първият път, когато посещавам вашата уебстраница и до момента съм впечатлен от изследванията, които сте направили, за да направите тази публикация изключителна. Отлична работа!

 2. Живка says:

  Изключително ми харесва дизайнът и оформлението на вашия уебсайт. Той е много приятен за очите, което ме кара да искам да посещавам сайта по-често. Наемахте ли дизайнер, за да създадете темата си? Невероятна работа!

 3. Вили says:

  Здравейте, искам да се абонирам за този блог, за да получавам най-новите актуализации, затова моля, помогнете ми къде мога да го направя.

 4. Ени says:

  Хубава публикация. Всеки ден откривам нещо напълно ново и предизвикателно на сайтове, на които попадам случайно. Винаги е полезно да четеш съдържание от други автори и да вземеш нещо полезно от техните уебсайтове.

 5. Еди says:

  В този динамичен и забързан живот е наистина сложно да се следят новините по телевизията. Затова аз използвам световната мрежа, за да получавам актуална информация.

 6. Нона says:

  Страхотно! Много убедителни аргументи! Благодаря ви, че написахте този пост и също така останалата част от уебсайта е много добра.

 7. Лилиан says:

  Благодаря ви за още един информативен уебсайт. Откъде другаде мога да получа такава информация, написана по такъв перфектен начин? Имам предизвикателство, по което вече работя, и търся такава информация.

 8. Лиза says:

  Благодаря ви, отдавна търсех информация за тази тема и
  вашият източник е най-добрият, който съм открил до момента.

  Но какво ще кажете за крайния резултат?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *