5 интересни факта за лавандулата

Лавандула lavender Дотера Doterra

Едно от най-често използваните растения в козметиката и етеричните масла е лавандулата. Обикновено ароматът и цветът на този красив цвят са асоциирани с две различни характеристики. Възможно е да не знаете, че Lavandula (Лавандула) се използва за цели, различни от ароматерапията.

Ето 5 неща за прекрасната лавандула, за които може би не сте знаели!

 

  1. През историята лавандулата е използвана за лечение на различни болести. Първата документирана употреба на лавандула е от древен Египет, когато тази билка е използвана за мумификация. Латинският произход на тази дума, “lavare”, означава “да мие”. Използването на лавандула за лечение на състояния като безсъние, тревожност, главоболия, акне и болки в зъбите се разпространила и в други части на света, като Персия, Гърция и Рим.
  1. Знаехте ли, че проучванията предполагат, че лавандуловото масло може да помогне за лечението на алопеция, която предизвиква загуба на коса в различни части на тялото? В проучване, публикувано в Archives of Dermatology, участниците нанесли смес от етерични масла, включително лавандулово масло, върху петната където има загуба на коса. При някои хора дори има израстнала коса! Освен това лавандулата се използва за облекчаване на неудобствата свързани с дерматит, акне, слънчеви изгаряния и дори обриви от пелени.
  2. Знаете ли, че лавандулата може да се приема и вътрешно? Чаят може да се обогати с цвят от лавандула като допълнително лечение за тревожност. Когато седмичният цикъл наближава, лавандуловият чай също може да бъде приятно допълнение към диетата на всячка жена. Проучванията показват, че лавандулата може да помогне за облекчаване на болките, причинени от менструални спазми. Според някои проучвания, пиенето на лавандулов чай може да помогне за подобряване на храносмилането и облекчаване на гадене, газове и разстройство на стомаха.

Опитайте тази страхотна рецепта за лавандулов чай:

Една чаша чай от лайка

Сушени цветчета от лайка (трябва да е обозначено, че са подходящи за кулинарни цели), 1/2 чаша

Смесете тези две съставки и използвайте по една лъжица за запарката

3 до 5 минути в кипяща вода, поднесете с мед и лимон и се наслаждавайте!

 

(Ако сте бременна или кърмите, моля, първо се консултирайте с вашия лекар.)

  1. Лавандуловото масло съдържа противовъзпалителни и антибактериални свойства, които са полезни при акне, псориазис и целителни рани. Също така се използва поради нейните прекрасни флорални нотки в ароматерапията. Лавандуловото масло ускорява естественото производство на колаген на кожата, което помага за възстановяване на раните.

 

  1. Можете да използвате етерично масло от лавандула, за да отблъсквате или унищожавате вредители като бълхи, молци, мухи, комари и други. Засадете лавандула в градината си, използвайте я прясна или сушена, за да я окачите около къщата, или я сложете в малка торбичка и я поставете при дрехите си, за да държите молците далеч. Повечето вредители просто не могат да понасят аромата на лавандула. (Трябва да имате предвид, че лавандулата привлича много пчели!)

Какви лавандулови трикове сте опитвали? Моля, оставете коментар!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *